Svako drugo vozilo u BiH tehnički neispravno

Stručnjaci iz oblasti proeta navode da je uzrok ovakvog stanja velika prosječna starost automobila u BiH, koja je oko 16 godina, dok je u EU oko osam godina, a u skandinavskim zemljama oko četiri godine. Upozoravaju i da je tehnička neispravnost vozila mnogo opasnija u zimskim uvjetima.

Posljednju akciju preventivne kontrole tehničke ispravnosti motornih vozila pod nazivom "Zima 2010" u periodu od 15. do 30. studenog sproveo je bh. auto-moto klub (BIHAMK) na 31 lokaciji u FBiH i Brčko distriktu.

"Tijekom akcije ukupno je pregledano 2.227 vozila, od čega je ustanovljena neispravnost na 1.204 motorna vozila, što čini 54,5 %", kazali su u odjelu za informiranje i dokumentaciju BIHAMK-a. Prema njihovim riječima, nakon analize rezultata utvrđeno je da se najveći broj neispravnosti odnosio na svjetlosno-signalne uređaje, čak 32,2 %.

"Na drugom mjestu, sa 27,8 % je nedostatak obvezne i zimske opreme u vozilima, dok se na trećem mjestu nalaze neispravnosti na motoru i pratećim uređajima sa učešćem od 19,7 %", rekli su u BIHAMK-u. Oni navode da posebno zabrinjava činjenica da 233 vozila ili njih 11,4 % nisu imala odgovarajuću količinu i kvalitet rashladne tečnosti, dok 5,1 % vozila nije imalo ispravne uređaje za startovanje vozila, pišu nezavisne.

Još su napomenuli da su kontrolirana samo putnička vozila metodom slučajnog uzorka, te da je cilj akcije bila kontrola uređaja i sklopova na vozilima i snimanje stanja tehničke ispravnosti. "Možemo zaključiti da je tehnička ispravnost vozila na cestama FBiH i distrikta Brčko nezadovoljavajuća", rekli su u BIHAMK-u.

rtvslon.ba