Svaki deseti klijent ne može vraćati kredit

pomoć, korupcija, HSP BIH, Zvonko Jurišić, krediti, jamci, banke, krediti, BIH, krediti, Radmila Mihić, kreditni rejting, falsificirane kreditne kartice, prevara, franak, rast, siromaštvo, kreditni rejting, javni dug, rejting države, krediti, banke, demant, banka
U poređenju s listopadom prošle godine, depoziti su porasli za oko 800 miliona KM ili 14,6 posto, izjavio je za Srnu guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić. Od ukupnih depozita stanovništva, dvije milijarde KM ili 32,1 posto odnosi se na štednju u domaćoj valuti, 3,81 milijarde KM ili 61,3 posto su depoziti u eurima, a oko 400 miliona KM ili 0,06 posto depozita je u ostalim stranim valutama. Oko 2,41 milijarda KM ili 38,8 posto su depoziti po viđenju, a 3,81 milijarda KM ili 61,2 posto su oročeni i štedni depoziti.

Kozarić je naglasio da u BiH postoji loše iskustvo sa starim deviznim štedišama, mada su i država i entiteti uspjeli izdati vrijednosne papire koji se redovno servisiraju, što je jedan od modela rješavanja ovog pitanja.

- Sada bi se trebalo okrenuti novoj štednji, koja bi mogla biti akumulacija za nove investicije - istakao je Kozarić, dodavši da s druge strane u BiH postoji problem takozvanih nekvalitetnih kredita i da je posljednji podatak da se skoro svaki deseti kredit ne vraća, jer klijenti imaju problema sa servisiranjem.

On je dodao da je u BiH posredstvom komercijalnih banaka plasirano oko 14 milijardi KM stranog kapitala i istakao da će prvi put ove godine sedam komercijalnih banaka u BiH poslovati s gubitkom.

Kozarić je naglasio da su banke postale restriktivnije, da pažljivije upravljaju rizicima i da imaju veću odgovornost pri plasiranju sredstava, što će vjerojvatno biti i ubuduće.

U poređenju s valutnom strukturom ukupnih depozita stanovništva na kraju oktobra prošle godine, porast depozita u domaćoj valuti iznosi 307 miliona KM ili 18,1 posto, rast u eurima 456 miliona KM ili 13,6 posto, a u ostalim stranim valutama 32.000 KM ili 8,7 posto.

Srna