Svaki četvrti student u BiH je platio ispit ili se to od njega tražilo

Novac, Novac, plaće, odšteta, Zufer Dervišević, javna poduzeća, Politika, sda, Novac, kupovina, invalidi, revizija, Iva Međugorac, Novac, županije, općine, Federacija BIH, Hrvati u BIH, platformaši, rtv pretplata, poskupljenje, BIH, udar, vlasti, potrošnja, Novac, Hrvati u BIH, Federacija BIH, proračun, crni fond, SDA BIH, Novac, kladionica, dobitak, Engleska liga, svećenik, cjenik, porez, topli obrok, Federacija BIH, prevara, doktor, brak, cijene, poskupljenje, Elementarna nepogoda, Novac, posuđivanje, fakulteti, kupovina ispita, BIH, ispit, kupovina ispita, studenti, plaćanje, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, ZHŽ, kamatari, Split, kamate, izbori, BIH, kupovina glasova, Zvonko Albert Berdik, prevarant, muškarci, prostitutke, Srbija, milijunska prevara, mesud hrvat, forex, BIH, mito, korupcija, BIH, kriminal, Novac, Balkan, BIH, milijunaši, pranje novca, kriminal, S računa podizao novac, krivotvorenja isprava, tečaj, razina tečaja eura, ECB, najniža razina, iz gospodarstva eurozone,
...istraživanje Transparency Internationala Bosne i Hercegovine u Bosni i Hercegovini (TI BiH) o percepciji korupcije u visokom obrazovanju.

Međutim, dok većina studenata korupciju vidi kao raširenu pojavu, pa čak i kao dominantno obilježje bh.fakulteta i sveučilišta, osoblje poriče ili relativizira prave razmjere korupcije, kazao je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci prof. dr Najil Kurtić, voditelj ovog istraživanja.

Studenti preferiraju restriktivne strategije suprotstavljanja korupciji na fakultetima; strogo kažnjavanje, javnu stigmatizaciju i ekskomunikaciju iz profesije, ali izostaje povjerenje u iskrenu opredijeljenost pozvanih tijela da se suprotstave korupciji.

„Osobna spremnost na uključivanje u antikorupcijsko djelovanje još uvijek je na razini pisanja anonimnih prijava", kazao je Kurtić ističući da se korupcija mora kriminalizirati.

Naglasio je i da je istraživanje pokazalo da je slika korupcije u visokom obrazovanju u BiH kompleksna, neujednačena, u pojedinim aspektima proturječna i još uvijek nedovoljno izoštrena.

I kod pitanja tko su krivci za korupciju pojavila su se tri odgovora - dominatna krivica nastavnika, u drugom slučaju studenata i u trećem podijeljenost krivice nastavnika i studenata.

Prevladava uvjerenje da bi učinkovito antikorupcijsko djelovanje moglo ići kroz prevenciju usmjerenu na stvaranje antikorupcijskog ambijenta, zatim represivno djelovanje i kompleksno sinhronizirano djelovanje.

U cjelini gledano, istraživanje je pokazalo da je percepcija korumpiranosti visokog obrazovanja u BiH dio šire slike lošeg stanja i korumpiranosti bh.društva u cjelini.

Istraživanje je realizirano kvalitativnom i kvantitativnom metodom, kroz fokus skupina na kojima su sudjelovali nastavnici i studenti, kao i kroz anketiranje studenata i osoblja na uzorku od 2.000 ispitanika s javnih i privatnih sveučilišta u BiH.

Transparency International Bosne i Hercegovine predstavio je danas i rezultate istraživanja upoznatosti osoblja sveučilišta o antikorupcijskim propisima u visokom obrazovanju.

Pokazalo se da najveći broj ispitanika nije informiran o tome da li je na razini države ili entiteta usvojena strategija ili akcioni plan za borbu protiv korupcije u visokom obrazovanju.

Ispitanici su pokazali visok stupanj neupućenosti u konkretne propise koji se odnose na korupciju na fakultetima, posebice na entitetski zakon o visokom obrazovanju (60 posto) i županijski zakon o visokom obrazovanju (54,3 posto).

Zabrinjavajuće je i da je vrlo malo broj ispitanika dobio smjernice za primjenu antikorupcijskih mjera na svojim fakultetima, ali su pokazali i slabu motiviranost za predlaganje konkretnih antikorupcijskih mjera na sveučilištima.

Fena