Svaki bh. građanin zadužen za 3.342 KM

šetnica
Tako je svaki građanin naše zemlje, uključujući novorođene bebe, trenutno zadužen za 3.342 KM.

Ove podatke iznijeli su u nevladinoj organizaciji Centri civilnih inicijativa (CCI), pozivajući se na posljednje informacije nadležnih institucija. Riječ je o podacima za prvih šest mjeseci ove godine, ali ekonomista Igor Gavran ocijenio je da je zaduženost po stanovniku danas i veća, jer se broj stanovnika ubrzano smanjuje, piše Dnevni avaz.

Ekonomski analitičari slažu se da će i u budućnosti taj dug rasti, posebno ako se uzme u obzir da je budžetom FBiH u 2019. planirano zaduženje za još 630 milijuna KM, a budžetom RS za skoro 600 milijuna KM. Prema podacima, zaduženost građana u RS veća je nego u FBiH.

Admir Čavalić, asistent na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, istaknuo je da se država u posljednjih deset godina sve više zadužuje kroz kredite i izdavanje trezorskih zapisa, što ne bi možda bio problem da se taj novac koristi za razvoj.

- U Hrvatskoj je veća zaduženost po stanovniku, ali tamo su makar riješili neke infrastrukturne projekte, bar se vidi za šta su se zadužili - napomenuo je Čavalić.

Poruka bebama

Javni dug BiH 30. lipnja je iznosio oko 11,8 milijardi KM, a Ismar Hota iz CCI-ja napominje da će do 2022. rasti.

- Žalosno je što se većina duga kreirala kako bi se popunile budžetske rupe i osigurala javna potrošnja, prije svega za plaće. Žargonski rečeno, vlade troše na kafanu, dok u posljednjih deset godina nije bila nijedna ozbiljna investicija. Ako se ne desi zaokret, tek rođenim bebama šaljemo jasnu poruku da traže bolje sutra preko granice - upozorio je Hota.

Napraviti Koridor 5C

Krajnje je vrijeme da država počne namjenski posuđivati novac za javne projekte i velike investicije, istaknuo je Ismar Hota iz CCI-ja.

- To bi značilo da se konačno napravi Koridor 5C i završe projekti poput Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla - dodao je Hota.