Sutra u Sarajevu novi sastanak šestorke

Organizator sutrašnjeg sastanka bit će HDZ1990, a zamjenik predsjednika ove stranke Martin Raguž izjavio je Feni da je aktualni trenutak takav da bilo kakvo izbjegavanje dolaska u instituciju parlamenta BiH neće biti dobra poruka ni za koga.

Zato Raguž nije želio spekulirati o bilo čijem nedolasku, nego očekuje dolazak svih predsjednika stranaka koji su pozvani.
Predstavnici SNSD-a i SDS-a uoči novog sastanka šest vodećih lidera, koji će biti održan sutra u Sarajevu, ponavljaju da je ključ za formiranje Vijeća ministara u Federaciji BiH te da je suština problema postojanje različitih koncepcija viđenja BiH.

Taj stav ponovo naglašava i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je istaknuo da se u procesu formiranja vlasti mora poštovati "slovo Dayjtonskog mirovnog sporazuma", i podsjeća da Republika Srpska zahtijeva četiri ministarska mjesta, od kojih i resor diplomacije.

Predstavnici RS-a, naveo je, ostaju za primjenu balansa, principa rotacije i pariteta.

"Do sada smo imali uspješno formiranje Vijeća ministara na tom konceptu, sada se od njega odustaje i nastoje se uzeti principi iz nekih drugih manje složenih država", naveo je Dodik u ponedjeljak, gostujući na Radio-televiziji RS-a i dodao da karakter Vijeća ministara, koji po svojim osobinama nije vlada, govori o principu predstavljanja naroda.

On, također, očekuje da se nakon uspostave vlasti u dvije županije (Srednjobosanska i Hercegovačko-neretvanska) iskoristi politički zamah i napravi ozbiljan korak naprijed u smislu da se, kada su u pitanju ključni zakoni vezani za euroatlantski put BiH, sutra posao okonča ili dovede do najvećeg mogućeg stupnja suglasnosti.

- Očekujem pozitivan ton sastanka i očekujem da svi drugi daju pozitivan doprinos, kazao je Raguž.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Asim Sarajlić izjavio je Feni da očekuje da će se pozivu predsjednika HDZ1990 Bože Ljubića odazvati čelnici svih stranaka "šetorke", koja je pokušavala nizom pregovora doći do rješenja za Vijeće ministara BiH i druga otvorena pitanja.

- Očekujem, naravno, da se konačno postigne dogovor, ali nemam nekih novih elemenata koji bi me činili optimistom, kazao je on.

Međutim, imajući u vidu da je o aktualnim otvorenim pitanjima (zakonima o popisu stanovništva, vojnoj imovini, državnoj pomoći) gotovo već postignut konsenzus, Sarajlić se nada da će čelnici sutra napraviti kvalitetan iskorak i dogovoriti sastav Vijeća ministara BiH