Šuteći za tri mjeseca zaradili i do 10 tisuća maraka

No, unatoč tome, u prva tri mjeseca ove godine zastupnici Skupštine HNŽ-a postavili su ukupno 30 zastupničkih pitanja i pokrenuli 7 inicijativa. Pitanja i inicijative uglavnom su dolazili od uobičajeno aktivnih zastupnika koji su aktivni i tijekom sjednica u raspravama o točkama koje se razmatraju, podaci su CCI-ja. U prošloj godini, pak, ukupno je pokrenuto 46 zastupničkih pitanja i 10 inicijativa.

Najaktivniji zastupnici

Najviše zastupničkih pitanja u proteklom kvartalu postavili su dr. Diana Zelenika (HDZ 1990.) - pet i Nerin Dizdar (SDP) - četiri, uz jednu pokrenutu inicijativu. Odmah iza njih su Anel Kljako (SBB) s 3 zastupnička pitanja i jednom inicijativom i Zijat Mušić (SDA) s dva pitanja i isto toliko inicijativa. Skupština HNŽ-a broji 30 zastupnika od kojih čak 15 nije niti jednom postavilo zastupničko pitanje ili pokrenulo inicijativu.

Nijednu inicijativu ni zastupničko pitanje nisu postavili: Valentina Aleksić, HDZ BiH, Ivka Babić, HDZ BiH, Zora Dujmović, HDZ BiH, Zdravko Jakiša, HDZ BiH, Tomislav Martinović, HDZ BiH, Magdalena Pažin, HDZ BiH, Đuro Prkačin, HDZ BiH, Zoran Raič, HDZ BiH, Luka Faletar, HDZ 1990., Ante Markešić, HDZ 1990., Semiz Čilić, SDP, Aner Žuljević, SDP, Adis Bubalo, SBiH, Huso Obradović, Osman Macić, SBB.
Neki od njih su tako u tri mjeseca zaradili i do 10 tisuća maraka.

Ni u jednoj raspravi nisu sudjelovali: Nives Borovac-Rotim, Zora Dujmović, Magdalena Pažin, Zoran Raič iz HDZ-a BiH, Ante Markešić, HDZ 1990., Semiz Čilić, SDP, i Huso Obradović, SBB, a zaradili su i do 8 tisuća maraka za tri mjeseca.

Svoj status u Skupštini HNŽ-a je profesionaliziralo u potpunosti 14 zastupnika, a 4 zastupnika su profesionalno angažirana u Domu naroda Parlamenta FBiH. Dvoje zastupnika ostvaruje svoje pravo na razliku plaće (mirovine) koju su ostvarili temeljem zastupničkih dužnosti, ako je plaća (mirovina) koju ostvaruju po drugom temelju manja, dok ostali primaju samo mjesečne paušale.

Zbrojimo li primanja samo profesionalno angažiranih zastupnika u Skupštini HNŽ-a, doći ćemo do podatka da su profesionalno angažirani zastupnici HNŽ-a za protekla tri mjeseca građane ove županije koštali oko 122 tisuće maraka bez doprinosa.

Visoka primanja

Imamo li u vidu da 26 zastupnika prima redoviti mjesečni paušal u iznosu od 700 maraka, doći ćemo do podatka da su za prva tri mjeseca u 2012. godini zastupnici u Skupštini HNŽ-a samo za paušale potrošili 54.600 maraka.

Ako uzmemo da ukupne isplaćene plaće i naknade zastupnika u Skupštini HNŽ-a za prva tri mjeseca 2012. godine iznose oko 160.000 maraka, te sumu podijelimo na broj zasjedanja, doći ćemo do podatka da je svaka sjednica Skupštine HNŽ-a građane ove županije koštala cca. 53.000 maraka, a svaka usvojena mjera 6960 maraka.

Tri od jedanaest povjerenstava Skupštine HNŽ-a nisu održala niti jednu sjednicu do kraja prvog kvartala 2012. To su Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Povjerenstvo za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Povjerenstvo za zdravstvo, rad, socijalnu politiku, izbjegle i raseljene. Ostalih 8 povjerenstava održala su, u prva 3 mjeseca 2012. godine, ukupno 16 sjednica. Najviše Povjerenstvo za zakonodavno-pravna pitanja, Povjerenstvo za praćenje rada Ministarstva unutarnjih poslova, ljudska prava i građanske slobode i Povjerenstvo za proračun, financije i ekonomsku politiku - po tri, piše Dnevni list.

Najviše radilo Ministarstvo financija

Kad je u pitanju izvršna županijska vlast, najproduktivniji u pripremi materijala za sjednice Vlade od ministarstava su bili Ministarstvo financija, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, koja su, sumarno, pripremila skoro polovicu od ukupno na Vladi razmatranih 147 mjera. Nijedno drugo ministarstvo nije prešlo brojku od 6 pripremljenih mjera, a najlošije rezultate, u ovom segmentu, postiglo je Ministarstvo unutarnjih poslova, koje nije pripremilo ni jednu mjeru za prva tri mjeseca 2012. godine, te Ministarstvo prometa i veza, s jednom predloženom mjerom.

260 tisuća maraka za stare ministre

Iz proračuna će u ovoj godini 11 mjeseci primati plaću 7 ministara iz prošlog saziva jer to pravo ostvaruju po Zakonu o pravima izabranih dužnosnika HNŽ-a. U ovoj godini, u protekla tri mjeseca za "produženi" nerad plaću su primili sljedeći razriješeni dužnosnici: Zoran Krešić (7208 maraka), Mumin Isić (11.277 maraka), Boris Babić (10.375 maraka), Esad Dželilović (11.227 maraka), Esad Humo (8940 maraka), Vesna Pinjuh (11.025 maraka) i Samir Sunagić (11.025 maraka), a za jedanaest mjeseci će primiti ukupno 260.638 maraka.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list