Susret ministra Hercega i Branka Grgića

ministarstvo turizma i okoliša

Predah između skijanja, Herceg i Grgić iskoristili su za razmjenu mišljenja kako o rezultatima prošlogodišnje sezone u dvije susjedne zemlje tako i o potencijalima za daljnji razvoj turizma, a još više o mogućnostima uspostavljanja jače suradnje od zajedničkog interesa.

Unatoč ekonomskoj recesiji u svijetu, koja je značajno pogodila turizam obiju zemalja, dvojica sugovornika složila su se kako obje zemlje mogu biti zadovoljne ostvarenim rezultatima. Dok je u hrvatskom turizmu zabilježeno tri posto manje turističkih dolazaka, Bosna i Hercegovina je ostvarila sedam posto manje dolazaka što je još uvijek bolje od europskog prosjeka koji bilježi minus od osam posto. Ministar Herceg posebno se zanimao za mjere udruženog oglašavanja koje je provelo Ministarstvo turizma RH, a koje su u 2009. dale izvrsne rezultate. S obzirom da su upravo promocija i oglašavanje jedan od većih problema domaćeg turizma, a imajući u vidu kako će i 2010. turistička godina biti teška i neizvjesna, Herceg i Grgić složili su se kako je potrebno intenzivirati suradnju na polju promocije i zajedničkog nastupa. Činjenica je da dvije susjedne destinacije, Hrvatska i Bosna i Herecgovine, imaju turističku ponudu koja nije konkurencija jedna drugoj nego naprotiv, ona se nadopunjuje. To vrlo jasno ukazuje da je potrebno čim prije otvoriti dijalog o zajedničkom nastupu i suradnji.

U tom smislu dogovoren je skori susret predstavnika turističkog sektora Republike Hrvatske, na čelu s Damirom Bajsom, ministrom turizma i Nikom Bulićem, direktorom Glavnog ureda HTZ-a, s kolegama iz Federacije BiH kako bi se razmotrile mogućnosti zajedničkog nastupa na međunarodnom tržištu, snažnija promocija na domaćim tržištima i jače povezivanje između dvaju turističkih sektora. A da možemo računati na goste iz susjedne Republike Hrvatske, potvrdio je i ovaj vikend koji su brojni gosti iz Dalmacije proveli na ne samo na kupreškoj visoravni nego i na ostalim bosanskohercegovačkim skijalištima.