FOTO/VIDEO  Sulejman Tihić u emisiji "Dobar, loš, zao": SDP-u je važniji entitet od države

Uizuzetno zanimljivoj emisiji urednik i njegov gost su se dotakli mnogih tema, a sam Tihić je na početku rekao: Prošla je godina dana od uspostave koalicije koja vlada u FBiH, a mi smo u SDA razočarani odnosom sa SDP BiH. Kako je vrijeme prolazilo uvidjeli smo da SDP nema kapacitet, i njima je puno važnije stranačko pitanje od državnog. Oni sve važne odluke donose u stranci, upravo onako kako su se nekada donosile u komitetu.

Na pitanje o problemima sa donošenjem budžeta Tihić je kazao: Budžet je donesen na štetu države, a SDP to jeste Zlatko Lagumdžija je sa ovim pokazao da mu je entitet puno važniji od države BiH.
O rekonstrukciji Federalne vlade: Mi smo od samog početka bili da HDZ BiH uđe u Federalnu vladu. Ne ulaskom HDZ BiH u Federalnu vladu načinjena je šteta ne samo Hrvatima koji su ostali bez svojih legitimnih predstavnika, nego i Bošnjacima koji nose breme da drugima biraju predstavnike. Nije dobro da jedan narod bira drugom bilo koje predstavnike i ja sam apsolutno za to da Hrvate u vlasti predstavljaju njihovi legitimni predstavnici.
SDP javno pokušava da preuzme nadzor nad policijom, financijama i javnim tv servisom u BiH. Ova vlada je do sada postavila mnoge kadrove na mjesta za koje nisu kompetentni i koji nemaju nikakvog iskustva. Ni meni nije jasno zašto su se smijenili neki ljudi koji su radili dobro, ali to je politički dogovor stranaka koji su sada u vlasti. Nelogično je i da se u poslovima dvije elektroprivrede čiji je vlasnik isti pojavljuju posrednici koje to posredništvo dobro naplaćuju.


O javnom servisu Tihić je rekao: SDA ima kritičan stav prema Federalnoj TV koja je pod direktnim utjecajem SDP-a BiH. To nije dobro ni za koga, a ponajmanje za javni TV servis koji je postao instrument jedne partije. SDP bi se trebao transformirati u jednu demokratsku stranku, a njihovi kadrovi očito trebaju još vremena da sazriju.


Na kraju se pričalo i o Mostaru, a Tihić je naglasio:
Odluke Ustavnog suda ne treba komentirati, nego ih treba sprovoditi, ali treba i razgovarati o ustroju Mostara. Naš stav je da se Mostar treba organizirati u šest općina. Paddy Ashdown je na silu ukinuo tih šest općina, i to kako danas vidimo nikako ne funkcionira.


Za kraj na voditeljevo pitanje zna li tko je Federalni ministar financija, Tihić je odgovorio :Krajnović.

U emisiji je postavljeno i anketno pitanje koje je glasilo:
Je li Zlatku Lagumdžiji fotelja važnija od interesa države?
Rezultate ankete kao i cijelu emisiju možete pogledati u našem video prilogu.