Sudbina braniteljskih mirovina u rukama Parlamenta

Postojavanje postrojba HVO-a.
... čini se kako bi se problem u kojem se nalazi preko 11 tisuća pripadnika HVO-a i Armije BiH kojima je platformaška vlast skresala mirovine mogao konačno riješiti.
Pero Blažević, predsjednik Saveza udruga vojnih umirovljenika HVO-a potvrdio je za naš list kako je prema dostupnim informacijama Vlada usvojila izmjene na način kako su tražili predstavnici koordinacije koja okuplja vojne umirovljenike. Pritom je naveo kako u ovom prijedlogu ostaje ono što je i dogovoreno krajem prošle godine, a tiče se postupnog vraćanja isplatnog koeficijenta na staru razinu kroz tri rate tijekom dvije godine. Piše Dnevni list.
Za desetak dana
Drugim riječima od 2019. godine koeficijent bi trebao biti 1,48, dakle na onoj razini koja je bila prije spornog zakona iz 2013. godine. Sutra se pak, dodao je, u Sarajevu očekuje sastanak predstavnika Koordinacije braniteljskih udruga i saveza koja okuplja vojne umirovljenike pripadnike HVO-a i Armije BiH kako bi se sagledale sve dostupne informacije oko navedenog zakonskog rješenja kojeg je Vlada uputila u parlamentarnu proceduru. Blažević je naveo kako se očekuje da se izmjene Zakona o prijevremenom povoljnom umirovljenju branitelja nađu za desetak dana na federalnom Parlamentu.
MN: Vladin potez
Inače, Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila po skraćenom postupku spomenute zakonske izmjene, a razlog je, kako su naveli, otklanjanje diskriminacija i neujednačenih prava pripadnika braniteljske populacije do kojih je došlo donošenjem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju. Ujedno, na ovaj način se izvršava presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 22. i 29.1.2014. godine.
Federalni ministar za pitanje branitelja Salko Bukvarević objasnio je kako je zakon iz 2014. godine pojedinim kategorijama je tada umanjio, pa čak i do 50 posto mirovinu. Ovaj prijedlog pak, a u skladu s dogovorom s predstavnicima braniteljskih organizacija, predviđa da se isplata mirovina ovim korisnicima uspostavi kroz prijelazno razdoblje od tri godine. Dakle, od 1. siječnja ove godine po isplatnom koeficijentu 1,161, od 1. siječnja 2018. godine 1,32, te od 1. siječnja 2019. po isplatnom koeficijentu 1,485.
Predstavnici ove populacije već duže vrijeme traže donošenje zakonskih izmjena kojima će im se vratiti stečena prava, a u svojim su medijskim istupima posebno naglašavali kako su mirovine ostvarili iz radnog odnosa kroz tadašnje uredbe koje su bile pravno regulirane. Hoće li ovaj novi Prijedlog izmjena Zakona o prijevremenom povoljnom umirovljenju branitelja konačno dobiti zeleno svijetlo u Parlamentu čime bi se okončala dugogodišnja nepravda vidjet će se vrlo skoro.