SUD BiH: Vojnici Armije RBiH osuđeni za udruženi zločinački pothvat

Armija BiH, ratni zločini, ratni zločinci , ratni zločin
...izreklo je 5. srpnja 2018. godine presudu kojom su optuženi: Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember proglašeni krivim za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Kaznenog zakona SFRJ, koji je preuzet na osnovu Zakona o primjeni Kaznenog zakona BiH i Kaznenog zakona SFRJ, u svezi s članom 22. i 30. istog zakona, stoji na web stranici Suda BiH, prenosi Republikainfo.com.

Sud Bosne i Hercegovine, primjenom člana 33., 38., 41. KZ SFRJ je optužene osudio:

- Mustafu Đelilovića na kaznu zatvora u trajanju od deset (10) godina,

- Fadila Čovića na kaznu zatvora u trajanju od osam (8) godina,

- Mirsada Šabića, na kaznu zatvora u trajanju od šest (6) godina,

- Nezira Kazića na kaznu zatvora u trajanju od deset (10) godina,

- Bećira Hujića na kaznu zatvora u trajanju od osam (8) godina,

- Halida Čovića na kaznu zatvora u trajanju od šest (6) godina,

- Šerifa Mešanovića na kaznu zatvora u trajanju od sedam (7) godina,

- Nermina Kalembera, na kaznu zatvora u trajanju od pet (5) godina.

Naime, u optužnici koja se stavljala na teret navedenima, između ostalog, navodi se da su Mustafa Đelilović, kao predsjednik Skupštine općine Hadžići i u svojstvu predsjednika Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Fadil Čović, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Hadžići i ujedno člana Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Mirsad Šabić, u svojstvu aktivnog policajca SJB Hadžići i u svojstvu zapovjednika Policijske stanice Pazarić, Nezir Kazić, u svojstvu komandanta 9. Brdske brigade Armije RBiH, Bećir Hujić, u svojstvu upravnika logora „Silos" i u svojstvu zamjenika upravnika logora „Silos", Halid Čović, u svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora „Silos" te u svojstvu upravnika logora „Silos", Šerif Mešanović, u svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora „Silos" te u svojstvu upravnika logora u skladištu u vojarni „Krupa" u Zoviku i svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora „Silos", Nermin Kalember, u svojstvu stražara u logoru „Silos", u periodu od svibnja 1992. do siječnja 1996. godine svjesno i voljno sudjelovali u sustavnom udruženom zločinačkom pothvatu u okviru kojeg su planiranjem, naređivanjem, počinjenjem, poticanjem, podržavanjem i pomaganjem počinili kazneno djelo ‘Ratni zločin protiv civilnog stanovništa' i kazneno djelo ‘Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika', srpske nacionalnosti u objektima „Silos" u Tarčinu, Osnovnoj školi „9. svibanj" u Pazariću i u skladištu vojarne „Krupa" u Zoviku.

Točke optužnice

Optužnica je Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. točke c), e) i f) i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. točke a), b) i c), sve u svezi sa članom 180. stav 1. Kaznenog zakona BiH (KZ BiH). Optuženi Nermin Kalember teretio se za kaznenog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. točka c) i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. točke a) i b), sve u svezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Tijek predmeta

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana 12. siječnja 2012. godine optužnicu koja optužene Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništa i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u vezi sa članom 173. stav 1. i u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Na izjašnjenju o krivnji održanom 21. veljače 2012. godine, optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember su se izjasnili da nisu krivi.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 27. veljače 2012. godine optuženi Nezir Kazić se izjasnio da nije kriv.

Glavni pretres u ovom predmetu počeo je 19. travnja 2012. godine, a Vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH (Sudsko vijeće u sastavu Minka Kreho, Staniša Gluhajić i Željka Marenić), nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je 5. srpnja 2018. godine presudu./HMS/