Sud BiH donio presudu u kojoj Elektroprijenos BiH djelatnicima mora isplatiti razlike u plaćama

elektroprijenos, sud bih, tužba, federalna vlada, platformaši, elektroprijenos, elektroprijenos, BIH, mrak, Matan Žarić, Elektroprijenos bih, popis

Milorad Dodik je  u Banja luci izjavio izjavio da će Republika Srpska tražiti formiranje tri posebna poduzeća za elektroprijenos u BiH, zbog problema u funkcioniranju "Elektroprijenosa BiH". "Potrebno je da se naprave tri operativna područja, odnosno poduzeća za elektroprijenos, koja će pokrivati djelovanje tri postojeće elektroprivrede - RS, Herceg-Bosne i takozvane `Elektroprivrede BiH`, koja pokriva dio FBiH. Tražićemo za to i suglasnost HDZ BiH", rekao je Dodik.

Protiv takve reorganizacije su izričito u Sarajevu koji se protive bilo kakvim promjenama, a na sve to se nadovezao visoki predstavnik Valentin Inzko izjavom "Elektroprijenos BiH jedna je od najboljih kompanija u BiH i ne razumijem zašto bi nešto trebalo popravljati u kompaniji koja dobro funkcionira".

Ova izjava iz usta visokog predstavnika je istovremeno  smiješna i žalosna, i sasvim sigurno da spada u domenu bisera godine. Gospodim Inzko zna da nije tako, ali u medijima svojim izjavama zavarava i prikriva pravo stanje u kompaniji koja ne funkcionira normalno već duži niz godima i koja je u stalnoj blokadi.

Od 15. svibnja nije održana niti jedna sjednica Uprave poduzeća i nije donijeta niti jedna odluka vezana za poslovanje kompanije. Dodatna blokada je izvršena  jer su četiri izvršna direktora iz reda Bošnjaka i Hrvata iz FBiH podnijela ostavke, a članovi Upravnog odbora iz RS ne dolaze na sastanke. Za nastalo stanje pljušte optužbe iz Sarajeva i Banja luke koji krivca vide u onom drugom. Naravno da je ovo i čisto političko pitanje, i teško će se riješiti do uspostave nove vlasti.

Ono što nitko još nije spomenuo u medijima jesu tužbe djelatnika Elektroprijenosa BiH protiv Uprave kompanije zbog kršenja Pravilnika o platama. Riječ je o milionskom iznosu koji kompanija treba isplatiti djelatnicima, a prva presuda na Sudu BiH donesena je na 26. studenog u korist djelatnika OP Mostar u kojoj stoji:

Imajući u vidu da je kompanija koja je tužena prilikom obračuna plaće tužiteljima (djelatnici kompanije) utvrdila vrijednost boda koji je manja od propisane odredbama Pravilnikom sud je našao da je tužbeni zahtjev tužitelja u cijelosti osnovan. Visinu tužbenog zahtjeva sud je utvrdio na osnovu nalaza vještaka financijske struke, te je obavezao tuženog da na ime razlike u plaćama ispati tužiteljima iznose koji su utvrđeni u procesu. Sud je donio i odluku o kamatama koji moraju biti isplaćeni tužitelji, a ostavljen je rok od 15 dana za žalbu na presudu Apelacionom sudu BiH, što je i kompanija učinila 7. prosinca.

Iz izvora bliskom sudu doznajemo da će žalba prouzročiti samo dodatne troškove kompaniji, jer će i Apelacioni sud gotovo sigurno  potvrditi odluku Suda BiH.

Na računima kompanije leži oko 200 miliona km neutrošenih sredstava koji su blokirani na računu kako reče visoki predstavnik "kompanije koja dobro funkcionira".

Iz izvora bliskim sindikatu djelatnika Elektroprijenosa doznajemo da su prije presude u više navrata pokušavali razgovarati sa VD direktorom kompanije, ali svi razgovori su završeni bez ikakvih pozitivnih pomaka. Iz sidikata napominju da se nije tražilo nikakvo povećanje primanja već samo poštivanje Pravilnika o plaćama koje je donijela sama kompanija. Tužbe je podnijelo preko 800 djelatnika sa područja Federacije BiH, dok se djelatnici iz Republike Srpske nisu odlučili za tužbe, što ne znači da to neće učiniti nakon presude Suda BiH.

hercegovina.info