Stupio na snagu stari Zakon o radu u FBiH

Armirač
Kako je javio BHT, to praktično znači kako je ponovno na snazi stari Zakon o radu. Više od 20 dana čekalo se na objavu u Službenim novinama, koja je po zakonu trebala biti objavljena u roku dva dana. Novi Zakon o radu ponovno bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH 31. ožujka.

- Ja pretpostavljam da će već 31. ožujka biti izvršeno usklađivanje Zakona o radu, odnosno procedure usvajanja Zakona o radu s presudom Ustavnog suda Federacije, rekao je za BHRT Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nakon što je u Službenim novinama objavljena odluka Ustavnog suda Federacije BiH, i gospodarstvenicima je jasno kako njihovi radnici ponovno rade po starom zakonu.

Sefudin Čengić iz Udruženje poslodavaca Federacije BiH objasnio je kako bi eventualni zastoj stvorio ogromne probleme u reformskim propisima koje je potrebno donijeti.

U Sindikatu kažu da će se u raspravu ponovno uključiti samo ako budu pozvani kao socijalni partneri.

Iz BHT-a su podsjetili kako Zakon o radu Federacije nije ustavan i poništen je sedam mjeseci nakon njegovog usvajanja, odlukom Ustavnog suda Federacije BiH.

Ovaj sud je proglasio nevažećim Zakon o radu zbog kršenja procedure kod njegovog donošenja u Domu naroda Parlamenta Federacije. Na taj način nevažeći su i svi ugovori koje su radnici potpisali sa svojim poslodavcima u Federaciji nakon usvajanja ovog zakona. Nevažeći su i kolektivni ugovori koje su potpisali Savez samostalnih sindikata BiH i Udruženje poslodavaca Federacije.