Studiraju i po 24 godine na nekim fakultetima

studenti

... onih koji su fakultet upisali 1994. godine, piše Glas Srpske.

Prema podacima javnih sveučilišta, broj "vječitih" studenata u RS-u smanjuje se iz godine u godinu, a da je tako, potvrđuje i podatak da ih je u akademskoj 2015./2016. godini bilo gotovo dvostruko više u odnosu na tekuću. Na Sveučilištu u Istočnom Sarajevu, gdje nastavu po starom programu trenutačno pohađaju 352 studenta, najdulji "staž" u studiranju, od čak 24 godine, ima student Ekonomskog fakulteta Pale, a društvo mu od 1994. godine pravi i student Filozofskog fakulteta, na Odsjeku srpski jezik i književnost.

- U skladu s važećim propisima, studenti upisani na diplomski i postdiplomski studij po započetom nastavnom planu, programu, uvjetima i pravilima, studije moraju završiti najkasnije do kraja ove akademske godine. Za razliku od njih, studenti upisani na diplomske studije u trajanju od pet ili šest godina ove studije mogu završiti najkasnije do kraja akademske 2019./2020. godine - objasnili su na Sveučilištu u Istočnom Sarajevu.

Dodali su da studenti koji ne dovrše diplomski i postdiplomski studij u navedenom roku mogu studij nastaviti u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Na banjolučkom sveučilištu u tekućoj akademskoj godini upisano je 575 budućih akademaca koji studiraju po starom programu na prvom ciklusu studija, dok je godinu ranije bilo 939 "vječitih" studenata.

- Status redovitog studenata prestaje kada student ne završi studij do isteka roka koji se utvrđuje u dvostrukom broju akademskih godina potrebnih za realizaciju studija. U taj broj godina ubraja se i apsolventski staž - kazali su na banjolučkom sveučilištu.

Dodali su da studenti koji studiraju po starom programu imaju rok studij završiti do 30. rujna 2020. godine.

- Očekujemo da će studenti koji studiraju po starom planu uspješno okončati započete studije u zakonom predviđenom roku. Ako to ne urade, postoji mogućnost da prijeđu na odgovarajuće studijske programe po novom planu i programu, a prema Zakonu o visokom obrazovanju, svakako uz obvezno polaganje razlike predmeta - istaknuli su na banjolučkom sveučilištu.

Prema riječima predsjednika Unije studenata RS Milana Milišića, veliki broj studenata po starom programu diplomu godinama "vuče" zbog strogih profesora.