Studenti Sarajeva, Banja Luke i Mostara: Ministarstvo vanjskih poslova nas zanemaruje

Hrvatska, lažne diplome, plagijat, Marina Radoš, diploma, majka, BIH, diploma, fakultet, diploma, Sarajevo, fakultet, fakulteti, diplome, kupovina, matura, državna matura, Hrvatska, srednjoškolci, studenti, Sveučilište Mostar, Slavonija, diplome, zaposlenje, Hrvatska, studenti, BIH, Troplet, diplome, CKM Mostar, promocija nečega

...22.1.2018.g. objavilo je javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i to za sljedeće pozicije: III tajnik u Odsjeku za radno-pravnu zaštitu, II tajnik u Odsjeku za ekonomsku diplomaciju, III tajnik u Odsjeku za Aziju i Afriku, II tajnik u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, I tajnik u Odsjeku za vizno-pasoške poslove, te Viši stručni suradnik za arhiv i dokumentaciju u Odsjeku za opće poslove, arhiv i dokumentaciju.

Osim za II tajnika u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, gdje je potrebno imati završen pravni fakultet, za pozicije u Ministarstvu dovoljno je imati „završen fakultet", što je dakako opći uvjet za sve državne službenike, u skladu s čl. 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, dok se posebni uvjeti u smislu obrazovanja ne traže.
Članak 9. st. 5. Pravilnika o karakteru i sadržaju javnog oglasa, načinu provođenja intervjua i obrascima za provođenje intervjua propisuje da se „opisi poslova po pravilu preuzimaju iz akta o unutrašnjoj organizaciji institucije, kao i posebni uvjeti u pogledu vrste usmjerenja visokog obrazovanja, (...) kao i drugih posebnih uvjeta koje mora ispuniti kandidat prema propisu o unutrašnjoj organizaciji institucije."

Pitamo se, zašto Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH nije javno objavljen, tj. dostupan na službenim stranicama Ministarstva? Ne umanjujući vrijednost bilo čijeg obrazovanja, pitamo se može li kao kriteriji za prijem u Ministarstvo vanjskih poslova, i to na poziciju III tajnika u Odsjeku za Aziju i Afriku, biti diploma Agronomskog, Tekstilnog, Šumarskog, ili pak Rudarskog fakulteta?

Istovremeno, diplomci fakulteta političkih znanosti u Bosni i Hercegovini nemaju priliku raditi u struci. Upravo oni, akademski građani koji imaju diplome međunarodnih odnosa i diplomacije, kao i sve kompetencije koje su tražene za poslove državnih službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH, nemaju priliku dokazati vlastito znanje u praksi. Podsjećamo 30.12.2016.g. u Banja Luci održan je sastanak predstavnika studentskih organizacija fakulteta političkih znanosti u BiH s ministrom vanjskih poslova BiH g. Crnadkom, također zbog diskriminacije diplomaca s navedenih fakulteta. Na tom sastanku, ministar g. Crnadak je obećao suradnju Ministarstva na čijem je čelu s fakultetima političkih znanosti u BiH, no do danas se ništa nije promijenilo, a javni oglas zbog kojeg smo prisiljeni ponovno reagirati nije ohrabrujući u tom smjeru.

Ovim putem pozivamo ministra vanjskih poslova BiH, g. Crnadka da navedeni javni oglas poništi te u obnovljenom postupku naznači posebne uvjete u pogledu vrste usmjerenja visokog obrazovanja za navedene funkcije u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo „SPONA"
Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Banja Luka
Udruga „Hrvatski studentski politološki forum" Mostar