Studente zbog dugova SB županije istjerali iz studentskih domova

studenti, stipendije, diplome, studenti, studenti, sveučilište, sveučilište, Posušje, fakultet, studiranje, zdravlje, diploma, škola, razred, stipendije, Čapljina, studenti, vlada sbž, studenti, studentski dom, esad dželilović, studenti, studentski zbor, peticija, studenti, isplata, stipendije, studenti, ispiti, greške, HNŽ, stipendija, studenti, Posušje, studenti, stipendije, studenti, stipendije, Hrvatska zemlja, Natječaj, stipendije, Hrvatska zemlja, stipendije, BIH, Hrvatska zemlja, stipendije, Hrvatska zemlja, studenti, smještaj, Zagreb, stanovi, Čitluk, studenti, pomoć, stipendije, student, javni natječaj
Što znači politička kriza i neuspostava vlasti u Srednjobosanskoj županiji, ovih dana na svojim leđima osjetilo je i 250 studenata iz ove županije, koji su morali prekinuti studiranje i vratiti se svojim kućama, jer nisu bili u mogućnosti plaćati smještaj u Studentskom centru u Sarajevu, za što im je novac trebala dati nepostojeća županijska vlada.

Studenti čekaju vlast

Umjesto na fakultetima, studenti i bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s prostora središnje Bosne koji su upisali fakultete u Sarajevu morali su se vratiti svojim kućama, čekajući kad će čelnici dva HDZ-a, SDP-a, NSRzB-a, HSP-a BiH i SDA postići dogovor o formiranju županijske vlasti i platiti im obećane subvencije za smještaj u studentskim domovima.

Ravnatelj Studentskog centra Emir Kadrić kazao je Feni da imaju 250 slobodnih mjesta i da se radi o mjestima koja su po osnovi uvjeta iz natječaja pripala studentima s područja SB županije. No, dodao je Kadrić, oni ih ne mogu koristiti jer im mjerodavne županijske institucije nisu odobrile subvenciju na ime smještaja i prehrane za ovu akademsku godinu.

Vanserijsku blamažu okončalo je Ministarstvo obrazovanja i znanosti Sarajevske županije, koje je jučer žurno zatražilo od Uprave Studentskog centra Sarajevo da studentima iz Srednjobosanske županije stavi na raspolaganje slobodne krevete koji su im pripali nakon javnog natječaja za popunjavanje slobodnih mjesta u studentskim domovima. Dvije stotine i pedeset studenata trebalo je ostati bez smještaja u studentskom domu zbog neodgovornosti vlasti u Srednjobosanskoj županiji koje nisu odobrile subvenciju za smještaj i prehranu u ovoj akademskoj godini.

Reagirao ministar Suljagić

"Uzimajući u obzir izvanredne i složene okolnosti u vezi s formiranjem vlasti u toj župniji, Ministarstvo obrazovanja i znanosti Sarajevske županije ne želi da teret neodgovornosti i politike ultimatuma snose studenti, koji su i bez ovakvog ‘tretmana' jedna od ugroženih skupina u ovom društvu", kazao je županijski ministar Emir Suljagić. Studenti iz Srednjobosanske županije od danas, 11. listopada moći će koristiti usluge Javne ustanove Studentskog centra Sarajevo, prema ranije propisanim i dogovorenim uvjetima, odnosno po cijenama u koje je uračunata subvencija, stoji u priopćenju koje je jučer objavilo Ministarstva obrazovanja i znanosti Sarajevske županije.

izvor: večernji list