Stotine mladih bit će njegovatelji u Europi

... i potpisivanje ugovora o zapošljavanju bh. građana u Njemačkoj i Austriji.

Iako ne treba sumnjati da će biti mnogo onih od više od pola milijuna nezaposlenih bh. građana koji će htjeti iskoristiti ovu priliku, samo malom broju njih će to doista i uspjeti. Prvenstveno stoga što druge zemlje traže radnike samo onih zanimanja koja njima nedostaju.

Interes Hercegovaca

Kako je potvrdio ravnatelj Agencije za rad i zapošljavanje BiH Adnan Delić, Njemačkoj su potrebni medicinski djelatnici - njegovatelji. Zahvaljujući bilateralnom ugovoru posao bi moglo dobiti do 500 medicinara iz BiH.

Austrijanci će, pak, uskoro bh. strani predstaviti 25 deficitarnih zanimanja te vidjeti koje radnike BiH može ponuditi ovoj zemlji. Doznajemo kako su odmah nakon objave informacija o bilateralnim ugovorima s nekim europskim zemljama, počeli stizati pozivi od nezaposlenih, uglavnom mladih ljudi, koji bi željeli raditi u Njemačkoj, Austriji i drugim zemljama.

Zanimljivo je da veliki interes vlada u Hercegovini, iako u većem dijelu bh. javnosti postoji stereotip da su mnogi Hercegovci već iskoristili hrvatsko državljanstvo i našli posao izvan BiH. No, primjer mlade medicinske sestre Ane Perić potpuno opovrgava ovakve teze.

- Već nekoliko godina nastojim otići u Njemačku raditi, jer ovdje sam dobivala samo kratkotrajne i loše plaćene poslove. Još nekoliko mojih poznanika želi iskoristiti priliku i prijaviti se za posao u Njemačkoj legalnim putem, čim to bude moguće, kaže ova dvadesetčetverogodišnja djevojka.

Agencije za posredovanje

Zbog neperspektivnosti u BiH, među mladima su vrlo popularni i poslovi na kruzerima koji plove po svjetskim morima. Nekoliko agencija nudi posredovanje u zapošljavanju, a iako je interes ogroman samo nekoliko stotina sretnika godišnje uspije dobiti posao na "plovećim hotelima".

Iako sam posao to ne zahtjeva, među onima koji žele raditi za 850 dolara je veliki broj onih s fakultetskom diplomom. Uz ove posredničke poslove i one koje država osigura bilateralnim ugovorima, hrvatskim državljanima u BiH prilika za posao pruža se i skorim ulaskom Hrvatske u EU.

Iako će neke europske zemlje uvesti moratorij na zapošljavanje hrvatskih državljana, ima i onih koje su najavile da neće uvoditi takva ograničenja. Tako bi bh. Hrvati posao od srpnja mogli potražiti u Švedskoj, Finskoj ili Slovačkoj.

Večernji list