Stotine migranata prosvjedovalo na granici s BiH, tražili da ih se pusti u Hrvatsku

ilegalni migranti
Prosvjedi građana Bihaća primorali su policiju da zatraži intervenciju države u kontrolu kretanja migranata koji i dalje nadiru u BiH. Bihać se nalazi na ruti migranata prema EU-u, a trenutačno se tamo nalazi između 3000 i 3500 migranata koji preplavljuju grad.

Skupina od oko 90 ilegalnih migranata napustila je u ponedjeljak smještajni centar kod Cazina u sjeverozapadnoj Bosni u kojemu su boravili, izrazivši nakanu da preko nekih od graničnih prijelaza uđu u Hrvatsku, potvrdio je tijekom popodnevnih sati MUP Unsko-sanske županije.

Glasnogovornica MUP-a Snežana Galić izjavila je kako je riječ o 89 migranata koji su bili smješteni u hotel "Sedra", a među njima ima i žena te male djece.

Policija ima informacije kako nitko od njih ne želi ostati u BiH te traže da im vlasti u toj zemlji omoguće nastavak puta ka zapadnoj Europi.

"Policija ih prati i za sada nismo sigurni ka kojem će graničnom prijelazu krenuti", kazala je Galić.

Migranti iz Cazina zaputili su se prema granici samo nekoliko sati nakon što je oko 200 drugih migranata, koji su boravili na području Velike Kladuše, stiglo do graničnog prijelaza Maljevac, također tražeći da ih se pusti prema Hrvatskoj.

Njima su prolazak zapriječili bosanskohercegovački policajci držeći ih na pristojnoj udaljenosti od granične crte.

Nakon višesatnih prosvjeda ti su se migranti postupno počeli vraćati prema Kladuši, gdje borave u improviziranom izbjegličkom centru.

Hrvatska policija: "Nije bilo kontakata s migrantima"
Hrvatska policija je pak zaprimila informacije od policije Republike Bosne i Hercegovine, da se u blizini Graničnog prijelaza Maljevac na bosansko-hercegovačkoj strani, okupila skupina od 200-250 migranata te da su pod nadzorom bosansko-hercegovačke policije.
Između migranata i hrvatske policije nije bilo kontakata, odnosno hrvatska policija nije imala postupanja. Promet preko stalnog međunarodnog graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Maljevac - Velika Kladuša odvija se redovito.

U Bihaću su za ponedjeljak navečer zakazani novi prosvjedi građana koji su zabrinuti pogoršanjem sigurnosnog stanja u tom gradu i sve većim prilivom migranata koji nemaju gdje boraviti. (Hina)

Sve više incidenata
Policija Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini nema ovlasti spriječiti dolazak ilegalnih migranata na to područje, no poziva vlasti na državnoj razini na poduzimanje učinkovitih mjera kako bi se njihovo kretanje po zemlji kontroliralo te kako bi ih se smještalo u odgovarajuće prihvatne centre, priopćili su u ponedjeljak iz sjedišta županijskog ministarstva unutarnjih poslova reagirajući na sve intenzivnije prosvjede građana Bihaća.

Prosvjedi građana u Bihaću, koji strahuju zbog pogoršanja sigurnosnog stanja u tom gradu i regiji prouzročenog sve većim priljevom migranata, započeli su u subotu, nastavljeni u nedjelju, a novi su zakazani za ponedjeljak i sve iduće dane dok se ne počnu provoditi mjere kojima će se vratiti sigurnost na ulice tog grada.

Prosvjednici su od policije proteklog vikenda zatražili da zabrani dolazak novih migranata na područje Unsko-sanske županije s obzirom na to da ih tamo već boravi nekoliko tisuća, a ni za njih nema odgovarajućih uvjeta za smještaj.

Dodatni je razlog za prosvjede povećani broj incidenata u koje su uključeni migranti, a iz MUP-a su potvrdili da su do sada registrirali više od 50 kaznenih djela koje su oni prouzročili.

Iz županijskog MUP-a na zahtjeve prosvjednika očitovali su se podsjećanjem na to da postojeći Zakon o strancima i Zakon o azilu jamči slobodu kretanja registriranim tražiteljima azila ili izbjeličkog statusa, pa im nije moguće bilo kakvom mjerama prisile zabraniti odlazak u neki dio zemlje.

Dodali su kako su ipak od Ministarstva sigurnosti BiH zatražili poduzimanje mjera čiji bi cilj bio rasporediti ravnomjerno teret migrantske krize na sve dijelove zemlje i kako bi ovo prestao biti isključivi problem Unsko-sanske županije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić proteklog je vikenda najavio kako bi ovog tjedna trebalo biti dovršeno opremanje centra za smještaj migranata u vojarni "Ušivak" u okolici Sarajeva.

Najavio je da će tamo biti premješteni svi migranti koji sada borave u različitim dijelovima zemlje u improviziranim naseljima.

 

dnevnik.hr