Što to Helez ima protiv zapadne Hercegovine?

Zukan Helez

...nakon višemjesečnog moratorija isplaćena je financijska naknada po nalogu Ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata FBiH, piše Večernji list.

Resorni federalni ministar Zukan Helez, s kojim su branitelji zbog revizije u višemjesečnom sukobu, očito je smatrao da su se stvorili uvjeti kad je dao nalog za isplatu. U nadi da se ovakvi, kako ističe, "jednostrani potezi resornog ministra neće ponavljati" ministar za pitanja branitelja Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić u pismu ističe kako "je Zakon o kontroli zakonitosti korištenja prava braniteljske populacije nastao kao izraz demokratske volje većine parlamentaraca u Parlamentu FBiH.

Njegova provedba je trebala pokazati snagu funkcioniranja pravne države i stupanj socijalne osjetljivosti prema najslabijima. Branitelji nisu očekivali da će jedno Ministarstvo biti iskorišteno isključivo u političke svrhe s ciljem podjele na nas i njih , podjele unutar vojnih umirovljenika, unutar RVI pa i unutar određenih županija u istoj kategoriji korisnika". Po njemu se može postaviti i pitanje "što to Helez ima protiv zapadne Hercegovine.

Kako god da pročitate nećete pogriješiti jer mi nemamo ništa protiv onih 109 iz Srebrenice ni onih 1059 iz ZHŽ-a, ali smo protiv načina na koji se to radi. A radi se na način kao da su branitelji stekli ili izgubili prava temeljem ‘časne partizanske', a ne temeljem pojedinačnih pravomoćnih rješenja izdanih od iste te institucije na čije je čelo na neustavan način ustoličen ‘veliki vođa'. "Ako se u javnosti branitelji prikazuju kao najveći i jedini teret društva, ako je priča o zaslugama branitelja svedena na naknade, povlastice i mirovine, ako se o braniteljima govori kao o kriminalcima i ako se sustavnim blaćenjem branitelja blati i Domovinski rat, što nam ostaje.

Odgovore smo čuli, da nisu svi kriminalci i banda, nego samo neki. Da kriminala ima, ali samo na jednoj strani. A što je s drugom stranom", pita se ministar Begić. Namjerno ne žele raščistiti stvari kako bi se stvorila slika da je na jednoj strani sve uredno, a na drugoj branitelje treba podijeliti i ostaviti dovoljno blata kojim bi se zbog sitnih interesa pojedinaca mogao okaljati i sam DR. "Branitelji su", tvrdi on, "povijesna činjenica i nezaobilazni spomen Hrvata u BiH. Mi znamo da su sačuvali vjernost dragovoljnosti koja ih je vodila u obranu. Stoga želimo i na ovaj način odaslati jasnu poruku braniteljima, ali i onima drugima da ćemo ustrajati i pobijediti u borbi za jednakost, legitimnost vlasti i prava branitelja, a posebice onih koji su dragovoljno izložili živote opasnostima za druge".