Što studenti u domovima imaju u cijeni smještaja i jesu li topla voda i internet luksuz

studenti, ambulanta, studenti, Mostar sveučilište, Mostar, studentski dom, studenti, studentski dom, Mostar, Natječaj, rezultati, studentski dom, Mostar, studiranje, Mostar, Natječaj, studentski dom, studentski centar, Mostar, studentski dom, cijena, Mostar, studentski dom, studentski centar, izgradnja, Mostar, studentski dom, Međunarodni sajam gospodarstva Mostar za posjetitelje, Mostar, studentski dom, studentski centar, studenti, studentski dom, Mostar, Natječaj, studentski dom, Mostar, studentski centar, Mostar, Natječaj, javni natječaj, Mostar, studentski dom, Mostar, Mostar sveučilište, popis, Mostar, studenti, studentski dom, Zdenko Čosić, studentski dom, studentski dom, Natječaj, menza, sveučilšte mostar, popis, studentski centar, Mostar, studentski centar, natječaji, smjestaj studenata, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru, sobe
...u BiH, kao bitan preduvjet za nastavak školovanja, je pronalazak odgovarajućeg smještaja. Studentski domovi često su najpovoljnije i najtraženije opcije.

Večernji list BiH je istražio kakvo je stanje u studentskim centrima u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Što se nudi studentima?

Studenti u Sarajevu za smještaj u domu izdvojit će 130 KM za trokrevetnu sobu sa zajedničkom kupaonicom, a 167 KM za jednokrevetnu i dvokrevetnu s kupaonicom u sklopu sobe. U iznos su uključena dva obroka dnevno, točnije 25 ručaka i večera tijekom mjeseca. O stanju u SC Sarajevo razgovarali smo sa zamjenikom ravnatelja Refikom Ožegovićem: - Studentski dom Nedžarići renoviran je poslije rata i funkcionalan je, ipak, poprilično je lošije stanje u domu na Bjelavama. Treći i šesti paviljon u potpunosti su izvan funkcije i ne koriste se, dok se osmi i deveti koriste djelomično, ali su u prilično lošem stanju, rekao nam je Ožegović te dodao kako se nadaju da će Vlada županije ubrzo poduzeti nešto glede toga, prenosi Večernji list BiH.

Grijanje sobe je uključeno od 6 do 22 sata, što je i radno vrijeme toplane, a premda je topla voda studentima dostupna svaki dan, to je vremenski ograničeno. - Na Bjelavama je sustav takav da paviljoni imaju u određeno vrijeme toplu vodu, a kada se ona zatvori u jednom paviljonu, pušta se u drugom. U Nedžarićima je topla voda dostupna studentima 3 do 4 sata poslijepodne, kazao je Ožegović. Studenti nemaju pristup internetu u sobama, već je bežični internet dostupan isključivo u kafeterijama i prizemlju doma. Za razliku od SC-a u Sarajevu koji ima više i niže cijene smještaja,

Studentski dom u Mostaru ima univerzalnu cijenu i iste uvjete za sve studente. Mjesečna cijena je 156 KM, a uključeni su doručak, ručak i večera svaki dan.

Prostorije doma griju se tijekom cijelog dana, a neograničeno je i korištenje tople vode. Ipak, u realizaciji dostupnosti tople vode javljaju se problemi: - Cilj da studenti imaju 24 sata toplu vodu, no najčešće se događa da se studenti istodobno krenu tuširati pa u određenom trenutku dođe do pada, odnosno svaka soba se ne može opskrbiti toplom vodom, kazala nam je glasnogovornica SC-a Mostar Anita Glibić.

Mostarski dom, za razliku od doma u Sarajevu i Banjoj Luci, ima kabelski priključak za internet u svakoj sobi te otvorene bežične mreže u svim prostorijama centra. Sobe u domu su dvokrevetne i trokrevetne, a jedini u BiH imaju zasebne kupaonice u svakoj sobi. Glibić ističe da je stanje u SC-u Mostar izvrsno: - To je nezahvalno govoriti s moje pozicije, ali, osim što je 2008. renoviran iz temelja, svake godine u lipnju ličimo sobe, popravljamo kvarove, pa studente na početku akademske godine dočekaju sobe u vrhunskom stanju, rekla je Glibić.

Studenti na raspolaganju imaju i teretanu, fitness-centar te školu stranih jezika gdje mogu učiti engleski, njemački i španjolski jezik.

Studentski dom Nikole Tesle u Banjoj Luci ima najniže cijene smještaja za studente, ali i najlošije uvjete. Tako za ležaj u prvom, drugom i trećem paviljonu studenti mjesečno izdvajaju 25 KM, dok je u četvrtom, novoizgrađenom, cijena u dvokrevetnim sobama 75 KM, a trokrevetnim 65 KM. No, premda na prvi pogled cijene djeluju i više nego povoljno, one se odnose isključivo na smještaj, a za obroke u domu banjolučki studenti moraju doplatiti još 90 KM, što znači da su realne cijene 115 KM za prva tri paviljona te 155 do 165 KM za četvrti paviljon.

Uvjeti i razlike po mjestima

Niža cijena u ovom slučaju znači i lošije uvjete: - Stanje u prva dva paviljona je katastrofalno. Imamo velike probleme, gubitke vode, grijanja..., a za mjesec dana ići ćemo u realizaciju obnove stolarije, WC-ova i prozora gdje ćemo pokušati zadržati grijanje u prostorijama jer tu studenti nemaju odgovarajuće uvjete za život. Navečer nemaju ni tople vode ni grijanja. Zbog toga smo bili prisiljeni omogućiti im grijalice u sobama, a topla voda im je dostupna ujutro od 8 do 12, ispričao nam je Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata u Banjoj Luci. Dodao je kako je stanje u trećem paviljonu solidno, dok je četvrti, novoizgrađeni, luksuzniji i studenti na njega nemaju žalbi. Internet je dostupan samo po katovima, a ne i sobama. - Na hodniku se nalazi po jedan ruter, što je nedovoljno, stoga ćemo ubrzo krenuti s naplatom od 5 KM za studente koji će imati svoj internet u sobi, rekao je Karlica. Paviljoni se dodjeljuju shodno blizini fakulteta koji student pohađa. Tako studenti medicine, ekonomije, prava i šumarstva imaju najlošije uvjete za stanovanje jer su tim fakultetima najbliže prvi i drugi paviljoni, a eventualno mogu zahtijevati da im se dodijeli, primjerice, malo bolji treći ili luksuzniji četvrti.

Premda je stanje u dva od četiri paviljona neuvjetno za boravak, banjolučki studenti pokazuju veliko zanimanje za dom, a početkom 2016./2017. akademske godine prijavu za dom podnijelo je 1978 studenta, od čega je zahtjev odobren za njih 1466, koliko iznosi puni kapacitet doma. U Sarajevu je poprilično drugačija situacija jer, iako je studenata čak 40.000, od 1600 mjesta, koliko ima SC Sarajevo, trenutačno je 1350 zauzetih ležajeva. Kao najtraženiji pokazao se SC u Mostaru, gdje su se na 500 mjesta prijavile čak 3000 studenata, no i to pokazuje kako trenutačni kapaciteti ovog doma nisu dovoljni, prenosi Večernji list BiH.