Što smo vozali, vozali: Na proljeće dizel i do 4 KM po litru?!

Gorivo, nafta, Gorivo, nafta, Vlada Federacije, Gorivo, poskupljenje, Gorivo, Split, krađa, Gorivo, poskupljenje, država za čovjeka, Gorivo, benzin, nafta, Gorivo, benzin, dizel, prosvjed, sindikat, petrol, petrol, benzinska pumpa petrol livno, nafta, eksploatacija nafte , naftni terminal, ekonomična nafta, Gorivo, cijena, nafta, nafta, benzin, cijena, pad cijena, nafta, benzin, pojeftinjenje, nafta, cijena, pad cijena, BIH, dizel, dizeli 220 BlueTec, Turbodizelaš, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, pojeftinjenje, Gorivo, dizel, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, BIH, Gorivo, cijena, Ljubuški, Gorivo, cijene, Gorivo, Hercegovina, cijena, poskupljenje, alkohol, Gorivo, BIH, nafta, cijena, nafta, FBIH, Gorivo, poskupljenje, trošarine, Gorivo, loše gorivo, Gorivo, nafta, poskupljenje, akcize, nafta, dizel, dizel pogon, troškovi, Gorivo, Gorivo, Mostar, Gorivo, poskupljenje, cijena nafte , cijene nafte , nafta
...stručnjaci u našoj zemlji, neminovno izazvalo poskupljenje goriva i na našim crpkama, prenosi Fena.

Nakon embarga na isporuku sirove iranske nafte i naftnih derivata, koji je uvela Europska unija, i iranskih prijetnji, predviđa se da bi cijena goriva na europskim crpkama mogla porasti za oko 50 posto, te bi i na tržištu BiH, prema najcrnjem scenariju, cijena litra dizela dostigla četiri marke.

- U ovom trenutku nije moguće prognozirati na duže razdoblje, ali je neizbježno da će se ono što se bude događalo na svjetskoj sceni, odraziti i na naše tržište. Nesporno je da je nafta burzanski proizvod i ako dođe do globalnog rasta, to se odražava i na naše proizvode. To je sustav spojenih posuda koji se ne može izbjeći - objasnio je načelnik Odjela za marketing i reklamu "Optima grupe" Rade Vidaković.

On je istaknuo da je neizvjesno i ono što nas čeka sljedećeg tjedna te je pojasnio da se u grupaciji "Optima" svakog ponedjeljka prati stanje na burzi i u skladu s tim se formiraju cijene i na domaćem tržištu.

Kao ključnu prednost domaćeg tržišta Vidaković ističe da BiH nije u potpunosti ovisna o uvozu derivata.

- Do početka rada Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu mi smo bili stopostotni uvoznici derivata, ali to više nije tako. Naše cijene sada su u jednakoj ravni sa stanjem u okruženju ili su nešto niže - kazao je Vidaković.

Poskupljenje na proljeće

Prema mišljenju predsjednika Udruge vlasnika benzinskih crpki u RS Vojina Mitrovića, u skorije vrijeme u BiH ne bi trebalo biti znatnijih korekcija cijena goriva.

- Ključni razlozi su što je zimsko razdoblje i potrošnja je manja. Ako se situacija na svjetskom tržištu ne promijeni, znatnijih poskupljenja moglo bi biti eventualno na proljeće - kazao je Mitrović.