Što nude i na čije glasove računaju kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

HDZ BiH, izbori, CIK, izbori, Sejdić i Finci, BIH, izbori, referendum, BIH, izbori, predizborna kampanja, CIK, izbor, Vlado Rogić, Stjepan Mikić, Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HZHB, ankete, izbori, izbori, predsjednički izbori, BIH, HRS, izbori, HSP AS BIH, izbori, BIH, HRS, izbori, Mostar, izbor, Manjinski izbori , izbori, lokalni izbori u Hrvatskoj, hsp ante starčević, HSP dr. Ante Starčević, izbori u BiH, lokalni izbori u BiH, Ministarstvo uprave , glasovanje, registar birača, prijevremeni parlamentarni izbori, izbori, glasovanje, hrvatski državljani
Dok imena kandidata stranački čelnici za zakonodavnu vlast ne spominju u javnosti, licitiranje pa i nadmetanje u medijima za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, posebno hrvatskih kandidata, je sve izraženije, piše Hrvatski Medijski Servis.

Svoju kandidaturu već odavno isaknuo je Živko Budimir, predsjednik stranke pravde i povjerenja ( SPP), ili kolokvijalno stranke za plaćena pomilovanja. Ne samao da je istaknuo kandidaturu već zna i koliko će dobiti glasova. Budimir trijumfalno izjavljuje u „prijateljskom" Dnevnom listu da će dobiti 125 tisuća glasova. Ne kaže, hrvatskih ili bošnjačkih, ali za očekivati je da glasova puno više bude s one bošnjačke strane za koju je radio u četverogodišnjem mandatu koji se primiče kraju. Uostalom šest stranaka potpisalo je koaliciju "Zajedno za promjene" i podržat će Živka Budimira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, priopćeno je iz Stranke pravde i povjerenja.

Podrška šest bošnjačkih stranaka

Riječ je o koalicijskom sporazumu i zajedničkom nastupu na predstojećim Općim izborima u BiH i to Stranke pravde i povjerenja (SPP), Demokratske narodne zajednice BiH (DNZ BiH), Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH), Stranke penzionera-umirovljenika BiH (SP/U BiH), (Liberalno demokratske stranka (LDS BiH) i Stranke udruženih nezavisnih demokrata BiH (SUND BiH). Kako vidimo široka koalicija bošnjačkih stranaka stoji iza Živka neću izdat ja, kao da se Živko kandidira za bošnjačkoga člana Predsjedništva. Još samo da se pridruži i Stranka demokratske akcije kojoj je Budimir učinio bezbroj usluga, opstruirajući procedure, često i kršeći ustav F BiH, kako bi esdeaovi kadrovi ostali u nelegalnoj i nelegitimnoj Vladi Federacije BiH, kao što je i sam izabran bošnjačkim glasovima na hrvatsku poziciju.

Sa Živkom dvojbe nema. On će ostati u službi istih gazda, velikobošnjačke politike diskriminacije hrvatskoga naroda i pljačkanja proračuna i javnih poduzeća. No, budući će SDA imati svoga kandidata za člana Predsjedništva, Živko neću izdat ja, će služiti na nekoj drugoj puno nižoj poziciji, ako mu SDA ispuni obećanje davno dano da ga neće ostaviti kao socijalni slučaj.

Kandidature su prošlih dana potpomognute i topovskom pripremom anketama koje su pisali nestručni anketari, a naručivali (pre)ambiciozni lideri. Vidite kakvo je raspoloženje naroda, ja se moram kandidirati i ja ću pobjediti, poruka je te profesionalne i političke mizerije. Naime, podcjenjivanje razuma birača dostiglo j neslućenje razmjere.

Pritisak baze

Nakon dokazivanja velike popularnosti kroz izmišljene ankete dolaze opravadnja za davnu donesenu vlastitu odluku o kandidaturi. Tako Martin Raguž preko jedinoga bošnjačkoga lista na hrvatskom jeziku poručuje svjetu i gradu da „baza traži od njega da se on kandidira za (hrvatskoga) člana Predsjedništva BiH. Ali, on još se još dvoji, jer je eto „otvoren" za dogovor s HNS-om, točnije HDZ BiH o tome.

Tako poručuje Martin koji ima ambiciju biti lider ne samo svoje „profilirane" stranke HDZ 1990, , hrvatskoga naroda u BiH, već cijeloga „regiona". U tom cilju njegovi sugovonici su u Washingtonu, Berlinu, Bruxellessu i ostalim svjetskim metropolama. Njegov program je dobro poznat svim, osim potenecijalnim biračima. Martin dakle, čeka u poznatoj maniri da ga predloži „baza",. On hoće biti regionalni lider, hoće biti član Predsjedništva BiH, ali mu treba pritisak baze da bi se kandidirao. To nikako nije odlika lidera, već birokrata nesigurna u sebe i svoj rejting.

„Primarni cilj je promjena političkih odnosa, stvaranje nove političke kulture i uspostavljanje dijaloga, te harmonizacija identiteta", ponavlja što verbalno na sarajevski medijima koji mu stoje uvijek na raspolaganju, a što u brojnim priopćenjima. Preambiciozno, i za svjetsku revoluciju, a kamoli političara koji se nada, posebno nakon izbora. samo potpori međunarodnih redatelja kaosa u BiH i bošnjačkom merhametluku,

Destruiranje prava Hrvata u BiH

Još jedan neostvareni političar i ideolog, koji ovih dana ima i previše pozornosti, priželjkuje da ga se kandidira za hrvatskoga člana Predsjedništva, a to je Slavo Kukić. Opet, kao i Živko Budimir, kao kandidat bošnajčke stranke Demokratskog fronta-Željko Komšić. Bošnjački akademik i antifašist Kukić, ako Komšić ne nađe boljega kandidata za dužnost koju je sam uzurpirao osam godina, a pripadala je hrvatskom kandidatu, predložit će Slavu Kukića, što će ovaj s radošću prihvatiti kako bi nastavio svoj višedesetljetnii posao destruiranja hrvatskoga nacionalnoga prava u BiH i na BiH, a u korist centralističkih velikobosanskih, a zapravo, velikobošnjačkih interesa iz Sarajeva.

Još nepoznat kandidat HNS-a

Na kraju, Koalicija hrvatskih stranaka okupljena na ideji i projektu Hrvatskoga narodnoga sabora još nije, barem, javno istaknula svoga kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva.. On zasigurno ne može niti želi računati na glasove iz drugih naroda ( čast iznimkama), ali može računati s potporom svojih sunarodnjaka u BiH, potporu i iz Republike Hrvatske. Također i svih onih kojima je u interesu stabilnost i mir i europska budućnost Bosne i Hercegovine.

Ukratko, bit će više kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, ali samo jedan koji će dobiti izrazito većinsko povjerenje hrvatskoga naroda u BiH, dok će ostali biti u toj utakmici samo sebe radi i onih kojima je u interesu da upravo tom jednom jedinom istinskom hrvatskom kandidatu ( kandidat HNS-a) po programu i glasačima otkine koju tisuću glasova. To je njihova domaća zadaća i krajnji domet, unatoč naručenim anketama i stvarnim ili izmišljenim potporama svjetskih moćnika.

HMS