Što nas čeka nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju?

To su najčešća pitanja koja su bh. građani postavili Direkciji za europske integracije (DEI), nakon što je početkom kolovoza otvorena mogućnost da na web-stranici Direkcije građani postavljaju pitanja o utjecaju ulaska Hrvatske u EU na svakodnevni život građana BiH, piše vecernji.ba.

Zanimanje građana iz BiH

"Direkcija sada radi na prikupljanju odgovora i njihovoj potvrdi u nadležnim institucijama. Do kraja godine bit će objavljeni objedinjeni odgovori u formi on-line brošure na web-stranici Direkcije. Odgovori na pitanja bit će ponuđeni objedinjeno na internetskoj stranici, a ne pojedinačno pošiljatelju, imajući u vidu da prilikom postavljanja pitanja nije predviđeno davanje osobnih podataka", izjavila je glasnogovornica Direkcije za europske integracije BiH Marina Kavaz-Siručić. Građani su tražili informacije o tome hoće li i do kakvih promjena doći članstvom Hrvatske u EU u pogledu dokumenata za prelazak hrvatske granice, platežnog sredstva u Hrvatskoj, trgovine određenim grupama proizvoda, studiranja i rada u Hrvatskoj. Iako se za sada konkretna pitanja građana drže u tajnosti zbog objedinjavanja odgovora koji će biti do kraja godine objavljeni u formi brošure, neslužbeno se doznaje kako se veliki upit građana odnosi na to hoće li nakon ulaska Hrvatske u EU moći putovati s osobnom iskaznicom u tu državu.

Zabrinuti roditelji

Naime, mnogi roditelji su zabrinuti zbog djece koja pohađaju srednju školu u Hrvatskoj iz pograničnih dijelova BiH. Primjerice, poznato je da mnogi srednjoškolci iz Čapljine i okoline srednju školu pohađaju u Metkoviću, a takvih slučajeva ima i u Posavini. Stoga roditelje zanima što će se promijeniti i hoće li njihova djeca imati problema prilikom prelaska granice, s obzirom da se to događa svakodnevno. S druge strane, pojedina pitanja se odnose i na to, hoće li se i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju moći koristiti zdravstvene usluge, posebno kada je u pitanju porođaj. Također, vlasnike nekretnina zanima hoće li doći do povećanja poreza ili drugih dodatnih troškova. No, ima i pitanja koja se odnose na poskupljenja proizvoda koji se uvoze iz Hrvatske na bh. tržište. Tako pojedince zanima koliko će poskupjeti Cekinova piletina i koliko će koštati kutija cigareta Ronhill, iz razloga što će upravo ovi proizvodi biti mnogo skuplji na tržištu BiH nakon ulaska Hrvatske u EU. Isto tako mnogi sezonski radnici iz BiH, a poznato je da većina tijekom turističke sezone odlazi u susjedstvo na rad, pitaju hoće li moći i ubuduće to činiti i koji će im trebati dokumenti i dozvole za takav rad.