Što je Šego sakrio: Dumančić nezakonito na automobile potrošio 1.208.142 KM

Vinko Dumančić

... poslovanje, piše novinska agencija Patria.

Međutim, Dževad Nekić, zamjenik generalnog revizora Miljenak Šege nije suglasan s ovakvom ocjenom, pa je ponudio izdvojeno mišljenje.

"Dato mišljenje nije odraz i rezultat utvrđenih činjenica u postupku revizije kao i nalaza u samom izvješću i to zbog više aspekata", navodi se u mišljenju.

Kao prvo spominju se nepravilnosti vezane za nabavku službenih automobila u iznosu od 1.208.142 KM, gdje je utvrđeno da su tenderskom dokumentacijom definirane minimalne i maksimalne mjere u pogledu snage motora, širine i dužine vozila, kataloške potrošnje, zapremine prtljažnika itd., te da provođenjem postupka nabavki, u konkretnom slučaju, nije u dovoljnoj mjeri osigurana pravična i aktivna konkurencija, što je jedan od osnovnih principa Zakona o javnim nabavkama. Slabosti vezano za javne nabavke se ponavljaju iz godine u godinu.

"Skepticizam daje i činjenica da je dobavljač po gore navedenom postupku postao već „,ekskluzivni" isporučitelj službenuih automobila, te da su članovi komisije za javne nabavke skoro uvijek isti i to prvi suradnici direktora koji imaju veliku koncentraciju ovlaštenja, i koji bi trebali biti jedni od najodgovornijih za sistem internih kontrola, a što im ova uloga to svakako uskraćuje", stoji dalje.

U zaključku izvdojenog mišljenja Nekić navodi da je stava da po osnovu revizije usklađenosti sa odgovarajućim zakonima i propisima, postupak javnih nabavki sa detaljnim tehničkim specifikacijama koji je diskriminirajući prema ostalim dobavljačima i ne osigurava pravičnu i aktivnu konkurenciju, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, dovoljan razlog da se može dati mišljenje s rezervom.