Što je s plućima Europe koja se nalaze u BiH?

perućica

Gore pluća svijeta, rečenica je koju smo mogli pročitati i čuti mnogo puta u prethodnom periodu. Požar koji je zahvatio Amazon na globalnom nivou otvorio je pitanje zaštite prirode. Ekipa N1 je provjerila što je s plućima Europe, prirodnim blagom Bosne i Hercegovine, i jednom od dvije najznačajnije prašume u Europi - Perućicom.

"Većinu vremena fotografiram, nakon dva tjedna imam skoro 3.000 fotografija i skoro svaka od tih fotografija je savršena".

A na fotografijama Matthewa Šosteka iz Poljske je netaknuta priroda jedne od najvećih prašuma u Europi - Perućice. Šuma koja je preživjela ledeno doba. Nepristupačni vodopad Skakavac. Te najveći planinski vrh Bosne i Hercegovine - Maglić. Sve dio nacionalnog parka Sutjeska.

"Godine 1938. prilikom vršenja uređajnog elaborata šumari taksatori na planini Maglić su radili taj uređajni elaborat i u slivu rječice Perućice, u uvali između planina Maglića, Volujaka i Snježnice otkrili su predivne sastojine bukve, jele i smrče, čija drvna masa je prelazila i preko 1.000 kubnih metara po hektaru, a visina pojedinih stabala prelazila je i 50 m. Sama kompozicija šume nije imala premca u Dinaridima tako da je sve to bio razlog da se 1952. godine područje Perućice, površine 1.234 hektara izdvoji iz redovnog šumarskog gospodarenja kao objekta potreban za naučna istraživanja", otkriva Mirjana Radović, Nacionalni park Sutjeska.

Skoro sedam desetljeća nakon, ova prostranstva su još uvijek neistražena. Više od 170 vrsta drveća i grmlja, oko 1.000 vrsta zeljastih biljaka, ribe, gmizavci, te 18 obitelji  sisara, brojne endemske vrste - izazov su za naučnike, zbog čega EU financira izgradnju suvremene laboratorije na Tjentištu.

"Svake godine eksperata je sve više koji se javljaju i traže potrebne dozvole za ispitivanje Perućice. Dolaze sa svih krajeva svijeta. Nedavno smo imali grupu s jednog šumarskog fakulteta u Njemačkoj. U planu je 31 krevet u tom objektu i više laboratorija i sigurno će to biti nešto najsuvremenije na ovim prostorima, biće baza za šumarske, biološke i slične fakultete", ističe Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog Parka Sutjeska.

Perućica se trenutno nalazi na privremenoj UNESCO-ovoj listi. Zajedno sa poljskom prašumom Bjelovježa spada među dvije najveće i najbolje očuvane europske prašume. Zbog očuvanja prirode strogo je kontrolirano prisustvo čovjeka u ovoj šumi, no mnogo je onih koji su zainteresirani za obilazak.

"Tri-četiri puta nedjeljno, ne samo safari i razgledanje, već i hiking do Trnovačkog jezera. Imamo strance, od zapadne obale Amerike do Australije", kaže Dragan Bošković, vodič.

U prašumu Perućica dozvoljeno je ući samo uz pratnju vodiča. Oni koji se nađu u njoj neophodno je da prate staze i putokaze.