Stjepan Šterc: Iz BiH će nestati 125.000 Hrvata

stjepan šterc

... za deset godina mogao biti smanjen za 125.000. To znači da bi broj Hrvata u BiH, kojih je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. bilo 544.000, za deset godina mogao biti smanjen za 31,3 posto sadašnje populacije.

Šterc je u razgovoru za Slobodnu Bosnu rekao kako uz prirodni pad od oko 2.500 stanovnika hrvatske nacionalnosti, na godišnjoj razini treba uračunati oko 10.000 onih koji će svake godine trajno napustiti BiH.

''Rekao bih kako je upravo način upravljanja u ovim prostorima i državama i najveći krivac pojave suvremenog egzodusa, potpuno zanemarujući u provođenju izvršne vlasti funkcionalnost demografskog i gospodarskog razvitka. Mogli bi takav način upravljanja nazvati političkom okupacijom u kojoj nema praktički ničeg ozbiljnijeg vezanog za struku, logiku, znanost te projiciranje i modeliranje budućnosti'', rekao je Šterc.

Dodao je kako su ga podaci iznenadili jer nije očekivao tako brzu pojavu prirodnog pada na razini cijele države niti u tom apsolutnom broju. Kaže kako je to posredni pokazatelj na početku spomenutog većeg broja fiktivnog stanovništva, ali i potvrda recentnog egzodusa.

''Pokazatelji o prirodnom kretanju za BiH u cjelini i hrvatsku populaciju u njoj zaista su alarmantni, a posebno su alarmantni mogući trendovi i njihovo negativno ubrzavanje. Najgore je od svega što ozbiljnije političke reakcije gotovo i nema, a još nismo niti spomenuli recentnu emigraciju'', rekao je.