Stižu snijeg i minusi, nema drva, peleta, ugljena...

nevrijeme, Široki Brijeg, selo Ladine, snijeg, zima, snijeg
Hercegovci su nekada u ovo doba pili kavu na terasama kafića odjeveni u laganu odjeću, uživajući u zubatim sunčevim zrakama, piše Večernji list BiH. No to je bilo lani.

Kupuju ogrjev i kapute

Uz ogrjev, na cijeni su i zimski kaputi. Nije ni čudo što je baš u ovo doba akcija "Spasite sugrađane od smrzavanja, darujte svoju iznošenu zimsku jaknu" postala hit u cijeloj regiji. Izrazito niske temperature, koje su već tjednima okovale BiH i veći dio Europe, na ruku su išle proizvođačima i trgovcima energentima, posebice onima koji proizvode i prodaju pelet. Tako su u jednom od najvećih proizvođača peleta u BiH, stacioniranom u Vitezu, sve zalihe davno prodali, a nije izvjesno kada će nove količine stići. Uz rastuće domaće tržište, proizvođačima peleta u BiH u posljednje vrijeme otvorilo se i inozemno tržište. 
Potražnja diktira i cijenu peleta koja raste iz godine u godinu. Pelet su prije nestašice prodavali po cijeni od 350 KM po toni, no cijena je uslijed velike potražnje već skočila na 450 KM po toni.

Profitirali su i ostali trgovci energentima. Tako se danas za metar iscijepanih drva sada mora izdvojiti i do 100 KM. Sve češće se prodaju drva upakirana u manja pakiranja. Nema ni ugljena, razgrabljene su i vreće briketa.

Zima se nastavlja

Kako tvrde meteorolozi, zima ne kani posustati. Tako će danas prevladavati pretežno oblačno vrijeme. U Bosni se očekuje snijeg, a u Hercegovini ponegdje slaba kiša ili slabi snijeg. Oborine se očekuju uglavnom u drugom dijeli dana. Očekivana visina novog snježnog pokrivača je od 1 do 5 cm, na planinama od 5 do 10, lokalno do 15 cm. Vjetar će u Bosni biti slab do umjeren, sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura bit će od -10 do -4, na jugu od 0 do 4, a dnevna od -6 do -1, na jugu od 1 do 5 °C. Pretežno oblačno vrijeme s kišom i snijegom u Bosni i na višim nadmorskim visinama nastavlja se i idućih dana, a temperatura će uglavnom biti ispod ništice do kraja tjedna.

vecernji list