Stižu nova zahlađenja i debeli minusi: Najavljen i novi snijeg

snijeg stari most
Uz kišu, čini se kako stiže još jedan hladni val, i to već za vikend, pokazuje to sedmodnevna prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Tvrde kako za vikend stižu novo zahladnjenje i minusi, ali i novi snijeg. Točnije, već se osjeća dolazak nevremena.

Prema prognozama FHMZ-a, danas će biti pretežno oblačno, u Bosni povremeno sa susnježicom ili kišom, a u Hercegovini s kišom. Oborina će biti u jutarnjim satima i dijelu prijepodneva. Nove oborine očekuju se u večernjim satima i noći s nedjelja na ponedjeljak. Vjetar će biti slab do umjeren, u Bosni sjeveroistočni, a Hercegovini južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura bit će od 1 do 6, na jugu 7 do 11, a dnevna od 4 do 9, na jugu 10 do 15 °C.

U ponedjeljak će ponovno u Bosni biti snijega ili kiše, u Hercegovini kiše, a u večernjim satima u Bosni očekuju se susnježica i snijeg. Jutarnja temperatura bit će od -3 do 1, na jugu od 6 do 9, a dnevna od -3 do 2, na jugu od 7 do 12 °C.

Slično vrijeme će biti i u utorak i srijedu, s tim da u srijedu krajem dana ili u večernjim satima oborine postupno prestaju.

Kako se idućih dana u BiH očekuje kišovito i vjetrovito vrijeme, iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) upozoravaju na povećanje vodostaja rijeka i moguće aktiviranje klizišta.

Glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač priopćila je kako se vrši pojačano praćenje vodostaja na svim rijekama u BiH. Vodostaj rijeke Save je blago povećan i očekuje se da će još porasti.

Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod dostignuta je razina od 730 cm, pri kojoj se proglašavaju mjere redovite obrane od poplava. U skladu s odredbama Federalnog operativnog plana, ravnatelj Agencije za vodno područje rijeke Save donio je odluku o proglašenju redovite obrane od poplava na području odžačke Posavine.

Iz FUCZ-a tvrde kako je u Teočaku još na snazi odluka o proglašenju prirodne nesreće.

Europski sustav za upozorenje na poplave - European Flood Awareness System (EFAS) uputio obavijest da su moguće aktivacije klizišta u FBiH, a najugroženije područje je sjeverozapadni dio, odnosno slivna područja rijeka Une i Vrbasa.