Stiže zahlađenje, snijeg je na vratima

vjetar
Još jedna u nizu ciklona izravno djeluje na vrijeme u BiH i Hrvatskoj. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Feliks, a tijekom današnjeg dana nalazi se svojim centrom na području Genovskog zaljeva.

Kraj juga i topline

Ciklona će se u dane vikenda preko Italije i Jadrana postupno premještati na jugoistok, a u nedjelju će samo prolazno ojačati ogranak zapadnoeuropske anticiklone, pa će se nad našim područjem uspostaviti sjeverno visinsko strujanje što će konačno na cijelom Jadranu označiti kraj juga i natprosječne topline.

Hercegovina i dalje u kiši

Sa sjevernim vjetrovima višednevne kiše će barem prolazno prestati, no prije toga dijelovi Hercegovine bit će pogođeni jakim pljuskovima što može donijeti nove probleme s lokalnim poplavama i bujicama.

Stiže bura

U subotu će biti vrlo promjenjivo. Više sunčanih razdoblja uz većinom suho vrijeme bit će na sjeveru. U Hercegovini, a osobito srednjoj i južnoj povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju i podno Velebita od 4 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 18°C. Malo hladnije bit će podno Velebita.

U nedjelju će biti znatno stabilnije u odnosu na prethodne dane. U većem dijelu Hercegovine bit će suho i djelomično sunčano. Više oblaka bit će još samo na jugu Hercegovine i povremeno uz slabu kišu. U većem dijelu puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Još samo u početku u južnoj Hercegovini jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 9 do 16°C, ponegdje u zaobalju i podno Velebita malo niže.

Unutrašnjost BiH

U subotu i nedjelju uglavnom tmurno i vlažno vrijeme. Čini se da će temperatura zraka konstantno biti u plusu, u noći i ujutro od 1 do 5°C, a preko dana od 3 do 7 Celzijevih stupnjeva. Povremeno će biti kiše ili rosulje, a obilnija oborina očekuje se u zapadnoj Bosni. Tijekom subote će više kiše biti i u drugim krajevima. U gorju može biti susnježice i snijega. Puhat će slab, povremeno i umjeren sjeveroistočni vjetar.

U nedjelju pretežno oblačno, povremeno uz slabe oborine. U gorju će kiša prijeći u snijeg. Bit će malo hladnije uz slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova.

Hladno, u gorju će biti snijega

Prema današnjim prognostičkim kartama, sljedećeg tjedna očekuje nas malo hladnije vrijeme s burom na Jadranu u prvom dijelu tjedna. U gorju će biti snijega, a u Hercegovini znatno više sunca nego u aktualnom tjednu.

Crometeo/DHMZ