Stiže nam polarna hladnoća: Padaju temperature, snijeg...

Polarnu hladnoća s temperaturama nižim od prosjeka u većem dijelu Europe.

Početak tjedna pred nama donijet će pad temperatura i snijeg, javlja međunarodni meteorološki servis Severe Weather. Do sredine siječnja prognoziraju veliko zahladnjenje, čak i polarnu hladnoću s temperaturama nižim od prosjeka u većem dijelu Europe.

Danas će u Bosni preovladavati pretežito oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne umjereno do pretežito oblačno, a poslije podne pretežito sunčano vrijeme. U većem dijelu Bosne se očekuje slab snijeg. U večernjim satima u Posavini je moguća slaba kiša. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura. Prije podne povremeno jaki udari vjetra na sjeverozapadu Bosne. Jutarnje temperature od -6 do 0, na jugu od -2 do 2, a dnevne od -3 do 3, na jugu od 4 do 8 °C.

U ponedjeljak u Hercegovini i na jugozapadu Bosne će preovladavati pretežito vedro, a u ostatku naše zemlje pretežito oblačno vrijeme. Povremeno i ponegdje u Bosni je moguć slab snijeg. Jutarnje temperature od -10 do -4, na planinama do -15, na jugu od -3 do 2, a dnevne od -5 do 0, na jugu od 0 do 4 °C.

U utorak jutro u većem dijelu zemlje preovladavat će pretežito sunčano s maglom po kotlinama i uz riječne tokove. Tijekom dana porast naoblake sa sjeverozapada. U večernjim satima snijeg se očekuje u većini područja. Jutarnje temperature od -12 do -5, na planinama do -16, na jugu od -3 do 1, a dnevne od -3 do 3, na jugu od 2 do 7 °C.

U srijedu oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa snijegom ili susnježicom, a u Hercegovni sa susnježicom i kišom. U većem dijelu Posavine i Krajine uglavnom bez padavina. Jutarnje temperature od -5 do 1, na jugu od 0 do 4, a dnevne od -1 do 5, na jugu od 3 do 8 °C.

I Zoran Vakula je za Hrvatsku objavio prije par dana dugoročnu prognozu za prvu polovicu 2019.

- U prvom desetodnevlju nove godine bit će još hladnije, vjerojatno ponajviše od 4. do 9. siječnja, kada ponegdje čak najviša dnevna temperatura zraka može biti niža od prosječne najniže, prognozirao je Vakula za HRT.

- Trenutačne prognoze za prvu polovinu 2019. godine ne upućuju na neka velika odstupanja od prosječne temperature, posebice ne u sjevernim krajevima unutrašnjosti, ali ne smije se zaboraviti kako su dugoročne prognoze još uvijek daleko od savršenstva. Promjene su moguće, a i iznenađenja, za mnoge i neugodna, navodi Vakula.

Dobro je, poručio je Vakula, pripremiti se, ne samo u prvom dijelu 2019. godine, nego i kasnije - na nove raznolike rekorde i ekstreme.

06.01.2019 u 10:06