Stiglo 'LEDENO DOBA' Temperature do -18, zatvorene ceste, sutra još hladnije

stanje na cestama

Jutro je u BiH vjetrovito i hladno, o čemu svjedoče najniže temperature od 17.5 stupnjeva ispod ništice zabilježene u pet sati.
Danas će biti vrlo vjetrovito i hladno, umjereno i pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano, ističe se u prognozi DHMZ-a.

Mjestimice je moguć slab snijeg, osobito u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a može ga, uz kišu, biti i ponegdje na obali i otocima. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura između -10 i -5, u gorju i malo niža, a na Jadranu od -6 do -1. Najviša dnevna između -9 i -3, na Jadranu od -3 do 3 stupnja Celzija.
Hladno je u i susjednim zemljama. Jutros je na Bjelašnici u BiH izmjereno -20 stupnjeva iz sjeverni vjetar brzine 122 km na sat, a na Kredarici u Sloveniji -23 stupnja, podaci su nacionalnih meteoroloških službi.

Subota još hladnija

U subotu će biti još i hladnije nego danas, ali barem će vjetar biti slabiji. Nedjeljno jutro ostaje hladno, dok će danju ipak biti malo više temperature. U novom tjednu bit će manje hladno - i dalje će temperature biti u minusu, ali manjem nego za vikend.
I na Jadranu u subotu hladno, još i hladnije nego danas, tako će i danju temperatura i uz obalu biti ispod nule. I dalje će puhati jaka, ponegdje i olujna bura... Od nedjelje - slabiji vjetar te porast temperature.

DHMZ je izdao upozorenje, narančasto za sve regije, osim za srednji i sjeverni Jadran gdje je na snazi crveno. Duž obale se očekuju udari bure veći i od 150 km/h, u unutrašnjosti će udari biti nešto slabiji, ali i tu će biti jakog vjetra. Osim toga upozorenja su izdana i zbog velikih minusa, posvuda će biti jako hladno.
Sve su to razlozi zbog kojih je izdano upozorenje DHMZ-a, ali i razlozi zbog kojih bi možda ovaj produženi vikend trebalo provesti u toplim domovima.