Stigla potvrda - BiH 15. veljače predaje zahtjev za članstvo u EU

Dragan Čović
u čijem posjedu je Večernji list BiH

BiH je dobila datum za predaju zahtjeva za članstvo u EU. Povijesni dan za BiH je 15. veljače 2016. godine, piše Večernji list BiH.

Ovim je BiH napravila najveći iskorak do sada, još od potpisivanja Daytonskog sporazuma 1995. godine. Najveći je ovo događaj kada su u pitanju europske integracije, ali i svi drugi procesi kada je riječ o BiH. Nakon niza teških godina, kada je BiH nazadovala, konačno je učinjen napredak, prije svega, prošle godine koja je značila prekretnicu.

Uručenje zahtjeva
Uime Nizozemske, zemlje predsjedateljice Europskom unijom, stigla je i službena obavijest s potvrdom datuma, piše Večernji list BiH.

"S obzirom na vaše pismo od 14. siječnja 2016. godine, mogu vas obavijestiti kako će ministar vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bert Koenders rado primiti zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo uime Europske unije, Predsjedništva Vijeća Europske unije. Vrijeme prijave je opsežno raspravljano na najvišim razinama između naših zemalja i predlažemo da se formalno podnošenje zahtjeva upriliči u ponedjeljak, 15. veljače 2016. godine, u Bruxellesu", stoji, između ostaloga, u pismu koje je uime Nizozemske, zemlje predsjedateljice Europskom unijom, potpisao Pieter de Gooijer, stalni predstavnik Kraljevine Nizozemske.

Uz to, detaljno je precizirano i mjesto i vrijeme uručenja zahtjeva za članstvo BiH u Europsku uniju. Uime Bosne i Hercegovine zahtjev će predati predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, a, kako doznajemo, planirano je, što stoji i u pismu, da zahtjev uime Nizozemske primi ministar vanjskih poslova Bert Koenders. Prema našim saznanjima, 15. veljače, tijekom predaje zahtjeva za članstvo, uz Čovića i Koendersa, bit će i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini te povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn. Toga dana, 15. veljače 2016. godine, u Bruxellesu se održava i ministarski sastanak, tako da je ovaj datum time i važniji, te prigoda za razgovore. Unatoč snažnim otporima, kako iz BiH tako i od dijela europskih dužnosnika, predstavnici BiH su uspjeli izboriti datum za predaju zahtjeva za članstvo u EU i time otvoriti novu stranicu povijesti za BiH, onu europsku.

Ispunjavanje obveza

Prema našim saznanjima iz Bruxellesa, Europska unija očekuje od BiH da do datuma predaje zahtjeva za članstvo pokaže vidnu radnu aktivnost za rješavanje pitanja Koordinacijskog mehanizma i prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (u dijelu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu), piše Večernji list BiH. Prema našim saznanjima, predstavnici vlasi u BiH užurbano rade na rješavanju ovih pitanja, kako Predsjedništvo s jedne strane tako i Vijeće ministara s druge. Idućeg tjedna bi svi ovi detalji trebali biti posloženi. Nakon predaje zahtjeva u ponedjeljak, 15. veljače, u Bruxellesu za BiH tek slijedi težak posao. Važne reforme, ispunjavanje preostalih obveza, prilagođavanje europskim standardima... Jer zemlja koja želi pristupiti EU podnosi zahtjev za članstvo Vijeću koje potom od Komisije traži mišljenje o tome je li država podnositeljica zahtjeva sposobna ispuniti Kopenhagenske kriterije koji uključuju tržišno gospodarstvo, stabilnu demokraciju i vladavinu prava te prihvaćanje cijelog zakonodavstva EU i euro.