Statusna konferencija Prliću i ostalima 19. rujna

Haag, hrvatska šestorka u haagu, Jadranko Prlić, Haag, hrvatska šestorka u haagu, presuda, Herceg Bosna, suđenje, Jadranko Prlić, Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), Den Haag, hrvatska šestorka u haagu, haški uznici, haški sud, Herceg Bosna, presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, Haag, Stipe Prlić, haški uznici, haški sud, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Jadranko Prlić, Haag, presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, hrvatska šestorka u haagu, presuda, Presuda u Hagu, Herceg Bosna, BIH, hrvatska šestorka u haagu, šestorka, haška šestorka, suđenje, presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, Stalni arbitražni sud u Haagu, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), hrvatska šestorka u haagu, haška šestorka, haška šestorka, hrvatska šestorka u haagu, šestorka
S obzirom na to da je posljednja statusna konferencija održana 25. svibnja ove godine, a između dvije statusne konferencije ne smije proći više od 120 dana, Sudsko vijeće donijelo je odluku da se Prlić i ostali ponovno pojave u sudnici u drugoj polovini idućeg mjeseca, piše Večernji list BiH.

Odbijen zahtjev

Kao i na svim prethodnim statusnim konferencijama, i ovaj put Sud će provjeriti kakvo je stanje Prlića i ostalih, ima li kakvih poteškoća ili problema u pritvorskoj jedinici, kakvo je njihovo zdravstveno stanje i imaju li kakvih primjedbi na uvjete u kojima se nalaze.

Inače, Sudsko vijeće u spomenutom predmetu nedavno je odbilo zahtjev Hrvatske da se uključi u ovaj predmet. Hrvatska je podnijela takav zahtjev nakon što su u prvostupanjskoj presudi suci zaključili kako su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko bili dio udruženog zločinačkog pothvata zajedno s čelnicima Herceg Bosne i Hrvatskog vijeća obrane.

Sudsko vijeće odlučilo je kako nema potrebe da se Hrvatska uključi u drugostupanjski postupak jer smatraju kako ovakvo etiketiranje Tuđmana, Šuška i Bobetka ne optužuje Republiku Hrvatsku za udruženi zločinački pothvat nego samo navedene odnose.

Krivo tumačenje situacije

S druge strane, većina smatra kako suci pogrešno tumače ovakvu situaciju te kako bi takve konstatacije mogle imati duboke posljedice za stanje u regiji. Stoga se ulažu maksimalni napori kako bi u drugostupanjskom postupku prva presuda bila oborena jer Herceg Bosna nije bila zločinačka organizacija nego odgovor Hrvata u Bosni i Hercegovini na agresiju i pokušaje da se Hrvati trajno istjeraju iz BiH.

Inače, proces protiv Prlića i ostalih najdugotrajniji je proces pred Haaškim sudom, a na konačnu presudu čekat će se još godinama.