Stari most u Mostaru i Vijećnica u Sarajevu večeras su osvijetljeni plavom bojom

1/2

Večeras su sarajevska Vijećnica i Stari mostu Mostaru osvijetljeni plavom bojom koja je internacionalni simbol dijabetesa, ...

... u cilju podizanja svijesti o toj bolesti. Osvjetljavanje institucija organizirala je farmaceutska kompanija Novo Nordisk Pharma, javlja Dnevni avaz.

Dijabetes je u svijetu u stalnom porastu svijetu i rastući je problem svih dobnih skupina, pa se može govoriti o pandemiji ove bolesti. Prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes u 2016. godini oko 415 millijuna osoba boluje od dijabetesa (1 od 11 odraslih osoba).

U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 336.000 građana boluje od dijabetesa, dok polovina, oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest.

S ciljem prevencije bolesti, u sklopu projekta "Biram zdravlje" kojeg provodi Udruženje za razvoj društva Kap u suradnji sa zdravstvenim institucijma iz 16 gradova širom BiH, danas je omogućeno organizovano testiranje građana na dijabetes u sljedećim zdravstvenim institucijama: Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", Sarajevo, Domovi zdravlja Drvar, Ljubuški, Živinice, Kladanj, Dom zdravlja Travnik, Domovi zdravlja Sarajevo, Dom zdravlja Kreševo, Cazin, Bihać, Zavidovići, Sokolac, Kakanj, Tešanj, Zenica, Konjic, Fojnica.

Tagovi: dijabetis
14.11.2017 u 19:57