FOTO  Stari most u Mostaru i Vijećnica u Sarajevu večeras su osvijetljeni plavom bojom

stari most i vijecnica sarajevo
... u cilju podizanja svijesti o toj bolesti. Osvjetljavanje institucija organizirala je farmaceutska kompanija Novo Nordisk Pharma, javlja Dnevni avaz.

Dijabetes je u svijetu u stalnom porastu svijetu i rastući je problem svih dobnih skupina, pa se može govoriti o pandemiji ove bolesti. Prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes u 2016. godini oko 415 millijuna osoba boluje od dijabetesa (1 od 11 odraslih osoba).

U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 336.000 građana boluje od dijabetesa, dok polovina, oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest.

S ciljem prevencije bolesti, u sklopu projekta "Biram zdravlje" kojeg provodi Udruženje za razvoj društva Kap u suradnji sa zdravstvenim institucijma iz 16 gradova širom BiH, danas je omogućeno organizovano testiranje građana na dijabetes u sljedećim zdravstvenim institucijama: Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", Sarajevo, Domovi zdravlja Drvar, Ljubuški, Živinice, Kladanj, Dom zdravlja Travnik, Domovi zdravlja Sarajevo, Dom zdravlja Kreševo, Cazin, Bihać, Zavidovići, Sokolac, Kakanj, Tešanj, Zenica, Konjic, Fojnica.