Stanje u BiH je nesređeno i teško održivo na duži rok

Zoran Milanović, supruga, Zoran Milanović, Hrvati u BIH, pomoć, Zoran Milanović, Hrvati u BIH, Zoran Milanović, Sarajevo, Mostar, Zoran Milanović, Sanja Milanović, rastava, BIH, Zoran Milanović, Zoran Milanović, Milan Bandić, kriza, Zoran Milanović, sdph, predjednički izbori, izbori u RH, Hloverka Novak Srizić , Zoran Milanović, Zoran Milanović, premijer Vlade RH, kletva kralja Zvonimira, Zoran Milanović, BIH, Zoran Milanović, Zoran Milanović, DORH, Saborski zastupnici
Premijer Hrvatske dao je intervju Hrvatskoj novinskoj agenciji u povodu prve godišnjice članstva Hrvatske u EU.

Izjavio je kako smatra da dalje proširenje EU može pomoći konsolidaciji jugoistočnog susjedstva, što je u "strateškom interesu Hrvatske, cijele regije i Unije".

"BiH je pri tome posebna priča i Hrvatska će se zalagati za poseban pristup toj državi. Ne možmo dozvoliti da europski napredak BiH mjere briselski birokrati, Hrvatska se zalaže i zalagat će se da tu državu stavimo u fokus čelnika EU koji donose ključne odluke. Koliko god nam je važna europska perspektiva cijele regije, mojoj vladi će BiH biti favorit za ulazak u EU", tvrdi Milanović.

Što se tiče unutarnjeg uređenja BiH, predsjednik hrvatske vlade kaže da se zalaže da se razvija kao potpuno funkcionalna država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih njenih građana.

Ostale države regije, naglašava Milanović, "polako koračaju naprijed".

"To me veseli, pogotovo što je sada i Albanija dobila status kandidata, što smo mi otvoreno zagovarali", zaključio je premijer Hrvatske.