SSSBiH pozvao na prosvjed ispred Parlamenta FBiH

sss bih

... borba za pravdu i dostojanstvo svakog radnika. Navode da, iako je sindikat bio spreman da razgovara o Zakonu o radu i da sa socijalnim partnerima dođe do konsenzusa koji će odgovarati svima, Vlada FBiH je samovoljno i bez suglasnosti Ekonomsko-socijalnog vijeća usvojila Prijedlog zakona o radu FBiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

U sklopu aktivnosti oko pripreme prosvjeda, SSSBiH je svim parlamentarnim strankama uputio poziv za sastanak kako bi jasno i nedvojbeno znali tko su ljudi, odnosno koje su to političke opcije u ovom trenutku spremne stati uz radnike i reći ne robovlasničkom Zakonu o radu. Liderima svih stranaka koje su se do 29. srpnja 2015. odazvali na poziv SSSBiH na potpis je ponuđena Zajedničku izjavu koja, između ostalog, predviđa da sporni Prijedlog zakona o radu bude vraćen Vladi FBiH na dalje usaglašavanje sa socijalnim partnerima.

Također, potpisnici Izjave su suglasni da, prije usvajanja Zakona o radu FBiH, trebaju biti usvojeni: Zakon u uvezivanju radnog staža za sve radnika kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose za PIO, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku FBiH, Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i soc. sigurnosti nezaposlenih osoba.

Zajedničku izjavu su tijekom jučerašnjeg dana potpisali predsjednici SDPBiH, SBBBiH i DF, dok su predstavnici Stranke za BiH odbili da tijekom sastanka potpišu izjavu, pravdajući to potrebom da se o tome očituju organi te stranke. Za danas su zakazani sastanci s liderima Naše stranke i SDABiH, dok je svoj dolazak na sastanak najavio i predsjednik HDZ1990, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

FENA