Središnja proslava Dana Herceg-Bosne u Grudama

Grude, opčinsko vijeće, Herceg Bosna, obljetnica, Grude
Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine.

Njen prvi predsjednik bio je mr. Mate Boban.

Pojam Herceg-Bosna je složenica koja je nastala početkom XX. stoljeća u određenim hrvatskim intelektualnim krugovima koja je zamjenjivala sam pojam Bosna i Hercegovina. Neki hrvatski povjesničari poput Ferde Šišića za područje Bosne i Hercegovine koristili su isključivo naziv Herceg-Bosna[4], a taj su naziv još koristili Hamdija Kreševljaković, Vlatko Maček i Aleksandar Karađorđević. Mladen Lorković i Dominik Mandić su koristili oba naziva (Herceg-Bosna, Bosna i Hercegovina) kao istoznačnice.

Naziv Herceg-Bosna prihvatila je početkom '90-ih godina XX. stoljeća politika Hrvatske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je također pod tim pojmom smatrala kompletno ovozemlje Bosne i Hercegovine. Poslije 18. studenog 1991. godine, taj se pojam vezao za Hrvatsku zajednicu poslije Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu sa sjedištem u Grudama.

Središnja proslava 20-e obljetnice od utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg - Bosne, biti će u Grudama, tako je odlučilo predsjedništvo ZHŽ-a, a i ove će godine glavni organizator manifestacije biti HNS (Hrvatski narodni sabor).

Boboska.com