Srbi „zakočili“ formiranje vlasti u Federaciji BiH- do daljnjeg!?

Dragan Čović
...kako su dogovorili članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, i krene u proces formiranje izvršne vlasti u F BiH i na razini BiH je propao.

Tako je formiranje vlasti prolongirano do izbora čelnika F BiH, koji opet ovisi od toga hoće li se i kada formirati većina u srpskom klubu Doma naroda Federalnog parlamenta oko kandidata za dopredsjednika F BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, održanoj u četvrtak, kandidat Demokratske fronte za dpredsjednika Federacije BiH, bivši veleposlanika Slobodan Šoja, nije uspio dobiti podršku ni trećine izaslanika srpskog kluba koji umjesto 17 broji 13 izaslanika. Ovaj klub ostao je, naime, nepopunjen jer u županijskim skupština nije bilo dovoljno srpskih zastupnika za izbor u Dom naroda, a Središnje izborno povjerenstvo BiH odbacilo je pokušaj trojice Bošnjaka iz Sarajevske županije da se kao Srbi uguraju u Dom naroda.

Kako se, prema Ustavu, predsjednik i dopredsjednici F BiH biraju „u paketu" sa zajedničke lista, to nije bilo moguće izabrati predsjednika Federacije BiH, unatoč tome što je kandidat za tu funkciju Marinko Čavara ( HDZ BiH) dobio jednoglasnu potporu hrvatskog kluba niti dopredsjednicu Meliku Mahmutbegović (SDA), koja je dobila podršku bošnjačkog kluba, bez dopredsjednika iz reda srpskog naroda.

Prema proceduri izbora, predsjednika i dva dopredsjednika predlaže najmanje trećina izaslanika iz svakog od tri nacionalna kluba. Da bi bili izabrani za njih mora glasati većina u svakom od Klubova Doma naroda i većina zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. No, u drugom krugu glasovanja, prema ustavu, dovoljna je i većina u „donjem" domu.

U srpskom klubu ni jedna od članica vladajuće koalicije nema potrebnu trećinu srpskih izaslanika ( DF ima samo dva). Najviše izaslanika -šest- ima SDP, no ta stranka je već ranije odlučila kako će biti oporba i stoga ne želi predlagati svog kandidata za dopredsjednika F BiH, mada bi mogla.

Navodno izaslanici SNSD-a iz HercegBosanske županije, kako prenosi HMS, bili su spremi podržati Šoju za dopredsjednika F BiH pod uvijetom da njihov kandidat bude izabran za dopredsjedavajućeg Doma naroda, što, opet navodno, nije prihvaćeno.

Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta F BiH najavljen je za četvrtak. Predsjedavajuća Doma Lidija Bradara izrazila je nadu kako će se do tada formirati većina u srpskom klubu, no to se u ovom trenutku ne čini izvijesnim. Time je na neodređeno vrijeme odgođen izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH, a time i imenovanje mandatara i izbor Federalne vlade.

Prema dogovoru članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, čim Predsjednik uz suglasnost dva dopredsjednika F BiH imenuju mandtara Federalne vlade (Fadil Novalić) Predsjedništvo BiH bi imenovalo mandatara Vijeća ministara ( Denis Zvizdić), čime bi počeli pregovori o raspodijeli ministarskih pozicija na državnoj i federalnoj razini.

Dobra vijest je da je Federalni dom naroda izabrao po pet izaslanika, Bošnjaka i Hrvata, u Dom naroda Parlamenta BiH, čime su ispunjenje pretpostavke za konstituiranje drugog doma bh parlamenta.

Sada ostaje upitno hoće li Predsjedništvo BiH čekati izbor čelnika F BiH i imenovanje mandatara Federalne vlade da bi imenovalo mandatara Vijeća ministara. /HMS/