Srbi i Bošnjaci nisu problem, već trgovina mjestima Hrvata u BiH

BIH, problem, Vijeće ministara
"Kod formiranja Vijeća ministara nije sporno pitanje Bošnjaka i Srba, već kako raspodijeliti pozicije kad su u pitanju Hrvati". Ova rečenica lidera SDA Sulejmana Tihića, jednog od dvojice bošnjačkih lidera koji su sudjelovali u razgovorima oko uspostave Vijeća ministara u Brčkom, najbolje opisuje sustav majorizacije i očitog pokušaja da se korištenjem rupa u zakonu i Ustavu konačno ovjeri podjela BiH na dva entiteta sa srpskim i bošnjačkim narodom te Hrvatima kao političkim ukrasom, što je već ostvareno u Federaciji BiH.

Polovica mjesta

Po ovoj logici, a što potvrđuju i sugovornici koji su nam prepričali sadržaj razgovora iz najbolje čuvanog hotela u regiji koji je u ponedjeljak bio okružen specijalcima, dugim cijevima, pa čak i snajperistima, SDP i SDA će rasporediti bošnjačke pozicije, SNSD i SDS srpske (sudbina pozicije ostalih je bila nepoznata), dok bi pak po zamislima SDP-a i SDA hrvatska mjesta zajednički dijelili s dva HDZ-a za koje je na posljednjim izborima glasovalo 90 posto Hrvata. I unatoč principijelnosti čelnika dva HDZ-a Dragana Čovića i Bože Ljubića, uostalom kakvu su pokazali i pri ustroju nelegalne federalne vlasti, činjenica je da je ovakav sustav prijevare ovoga puta onemogućila srpska strana jasno ističući da sustav nadglasavanja neće prihvatiti. No, SDP BiH nema samo ambicija eliminirati Hrvate, nego i da bošnjački blok kontrolira polovicu Vijeća ministara. Traži, dakle, pet od deset pozicija. No, kako ističu sugovornici, uz dva javno spomenuta prijedloga SDS-ov, za kojega se tvrdi da je zajedno sačinjen s predstavnicima stranih administracija, te Tihićev s trgovinom hrvatskih mjesta, treći je ponudio sam čelnik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Ljubićev prijedlog

On je predložio da se naprave tri paketa ministarstava u kojima bi tri bloka birala naizmjenično pozicije. Valja reći kako je u prijedlogu oko raspodjele vlasti uz ministarstva bilo određeno i da se u istome paketu nađu i ključne funkcije na čelu određenih agencija na razini države gdje su mandati već poodavno istekli.

Tako su, prema tvrdnjama naših sugovornika, Hrvatima trebale pripasti vodeće pozicije u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) te u Regulacijskoj agenciji za komunikacije (RAK), što je bio i sastavni dio nekadašnjih paketa dogovora političara, dok su u pregovorima sudjelovali Partija demokratskog progresa i Stranka za BiH.

izvor: vecernji.ba