Sramotno: U Bosni ‘grade’ dok se Hercegovina opstruira

koridor, autocesta, poslovniportal.ba, biznis, autocesta, stanje na cestama, stanje na cestama, auto cesta, Hercegovina, autocesta, Vrgorac, autocesta, brzina, kazna, autocesta, Međugorje, Hrvatska, stanje na putevima, stanje na cestama, bihamk, amkbih, stanje na putevima, stanje na cestama, bihamk, stanje na putevima, stanje na cestama, bihamk, stanje na putevima, stanje, stanje na cestama, BIH, stanje na putevima, stanje na cestama, bihamk, stanje na putevima, stanje na cestama, bihamk, stanje na putevima, stanje na cestama, AMSBIH, stanje na putevima, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na c
Međutim, ako bi se postigao politički, ali i očito nacionalni dogovor, a očigledno ga nema, autocesta bi mogla spojiti Hrvatsku - u Odžaku na sjeveru i Bijači na jugu u sljedećih pet godina. Kada se samo promotri zemljovid kojim će proći autocesta, a napose objašnjenja o tijeku radova, onda je više nego jasno da postoji jasno razrađen plan opstrukcije izgradnje autoceste kroz Hercegovinu i njezino povezivanje bilo s Bosnom ili pak s Hrvatskom. Od 12 dionica i poddionica na koliko je podijeljena 340 kilometara duga autocesta, samo za dio autoceste od Konjica do Počitelja na službenim stranicama Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH nema nikakvih naznaka kada bi mogli početi radovi, piše vecernji.ba.

Magistralna cesta?!

To je rezultat smišljene političke, pa gotovo i nacionalne orijentacije dijela stranaka iz Sarajeva koje smatraju da se u Hercegovini i ne treba ništa raditi, ili da se makar pri bilo kakvim zahvatima zaobiđu glavna središta Mostar, Čapljina, Široki Brijeg... Naime, otkako su 2000. godine službeno počeli radovi na autocesti, do kraja je izgrađeno 37 kilometara na dionici Sarajevo - Kakanj (Jošanica). Pri tome ovaj dio autoceste nije rađen niti prema jednom službeno važećem dokumentu, bilo da se radi o prostornoj osnovi ili pak pribavljanju druge potrebne dokumentacije za ovu trasu. Naime, ovaj dio autoceste rađen je po prostornome planu Federacije BiH iz 1981. godine kao magistralna cesta, a po njegovoj osnovi izgrađena je autocesta!? U pojedinim slučajevima autocesta, iako mora debelo zaobilaziti naselja, gotovo da dijeli dvorišta obiteljskih kuća.

Hercegovina problem

I to traje godinama, ne poštuju se zakoni, mijenjaju propisi, nezakonito izdvaja novac za projekte koji nemaju potrebnu dokumentaciju za građenje. Usto, tri od četiri dionice u Hercegovini su na čekanju. Kada se ne uspije pronaći kakav spomenik, onda se uzbude ekološki osviješteni građani, kojih, zanimljivo je, u Bosni nema. Jer se tamo gradi i kroz voćnjake. Od Konjica do Počitelja, s obzirom na ‘bogate i plodne' njive i oranice, zaista je velik problem utvrditi trasu kojom bi se trebala kretati autocesta na koridoru Vc. Ostaje vidjeti koliko će žitelji Hercegovine čekati da se počne graditi autocesta. Poučeni dosadašnjim iskustvima gdje su izdvajanja za ceste u Hercegovini bila neznatna u odnosu na bosnu izgleda će se se još dugo čekati.