Sramotna izložba U Sarajevu: Razapeti Isus na rukohvatu uzija

... ‘Zvono’ i tijekom svog kraćeg odmora predstavljaju nove radove u caffe galeriji po kojoj je i skupina, čiji su dio već puna tri desetljeća, dobila ime. Tako je bilo i ovoga ljeta. Publici se predstavio i Seyo Čizmić, koji trenutno živi u SAD-u, piše Večernji list.

Dva opusa

Riječ je od dva opusa. Prvi je hommage posvećen umjetničkom i emotivnom paru JeanneClaude i Christo, poznatim po umotavanju i pakiranju velikih zgrada poput Pont Neufa ili Reichstaga.

Polazeći od toga da ne postoji istina, već paket koji konzumiramo, s bojom mašne u zavisnosti od vrste koju sadržaj predstavlja, Čizmić svojim radovima, posvećenim kreativnom dvojcu, daje novu, socijalnu dimenziju, pokazujući kako kristoovska izmijenjena stvarnost dobiva novo značenje kad umjesto objekata platnom obmotamo ljude u istom nastojanju da se oblikom, kao suštinom umjetničkog, u njihovom slučaju prekrivenim, dolazi do nove vizualne istine.

No, drugi Čizmićev opus djeluje više nego šokantno, a riječ je o radovima pod nazivom ‘U boga, novac i oružje mi vjerujemo' što je trebalo biti autorova kritika novih pravila, poremećenog sustava vrijednosti i ukazivanja na pogubnost bilo kog vida zloupotrebe ljudi pod izgovorom borbe za neke više vrijednosti.

Zloupotreba

No, čini se da je u ovom opusu Čizmić zloporabio Isusa. Naime, u opusu pod nazivom ‘U boga, novac i oružje mi vjerujemo', u oči upada fotografija uzija na kojemu se nalazi Isus na križu te mač na kojemu se također nalazi razapeti Isus. Mnogi katolici ovakav eksponat smatraju uvredljivim. Očekuju se prve reakcije na nove provokacije prema katolicima koji žive u Bosni i Hercegovini.