Spremaju li se novi neredi u BiH? Američki marinci obučavaju OS BiH za razbijanje prosvjeda

Mostar Neredi
Američki časnici su u vojarni Oružanih snaga na Manjači obučavali naše vojnike za korištenje specijalnih oružja poput pištolja Taser X26 (elektrošoker), pušaka s nesmrtonosnim, gumenim streljivom, specijalnih "pendreka" i bacača granata M32 za razbijanje skupina nasilnih prosvjednika.

Novo naoružanje

Početkom godine, 7. veljače u BiH su započeli neredi u kojima je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, zgrade županijskih vlada u Sarajevu i Tuzli, Arhiv BiH, sjedišta HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, krenulo se i u paljenje privatne imovine političara u bosanskoj Krajini, a prosvjednici ipak nisu došli i palili imovinu političara i njima bliskih moćnika u elitnom sarajevskom naselju Poljine te mostarskim Barama...

Tom prigodom policijske snage, posebno specijalci nisu uspješno reagirali i spriječili paljevinu. Kako navode iz američke vojske, kad izbiju neredi, a policija je nadjačana, onda se druga razina obrane - vojska mora uključiti. Naše vojnike obučavali su elitni američki marinci iz Rotacijskih snaga Crno more. Cijela vježba se, kako doznajemo, sastojala od upoznavanja s tehnikama kontrole nereda posebnim "pendrecima", pucanjem iz nesmrtonosnog oružja na kontrolirane ciljeve iz "pumperice" Mossberg 500 i bacača granata M32. Volonteri koji su sudjelovali u vježbama i koji su bili pogođeni elektrošokerom Taser X26 ili suzavcem bili su i nagrađeni posebnim priznanjem - certifikatom.

Informaciju o obuci potvrdio je i ministar obrane BiH Zekerijah Osmić (SDP BiH), dok je narednik Abdulah Huseinefendić izrazio tim povodom zadovoljstvo obukom koju su prošli s američkim marincima, te posebno činjenicom da su naučili koristiti specijalna oružja, posebno elektrošokere poput Tasera 26.

- Ovo je drugi put da radim s američkim marincima i uvijek naučim nešto novo. Bilo mi je zadovoljstvo vježbati sa svim ovim oružjem i sve ove tehnike, naravno i s elektrošokerom Taser X26. To je uvijek jedno novo i sjajno iskustvo za nas, šansa da koristimo novo naoružanje koje nismo nikad ranije, poput "pumperice" Mossberg 500, te pucamo iz manje smrtonosnog streljiva. Kad smo se upoznali s tim, to nam pomaže jer kad se dogodi neka takva situacija, svi znamo što raditi - izjavio je narednik Huseinefendić za portal američkih marinaca koji su obučavali naše vojnike.

Cijelu obuku vodio je poručnik prve klase Rotacijskih snaga marinaca Crno more John Trodden koji je ocijenio kako su se američki i bosanski vojnici na ovaj način "pobratimili" te kako je nakon tjedan dana provedenih u ovoj obuci stvorena veza koja će potrajati.

- Osam sati dnevno radili smo zajedno, znojili se jedan kraj drugog i upoznavali se s novim tehnikama. Ovo je deveta obuka rada s nesmrtonosnim sustavima koju smo imali tijekom naše rotacije i nadamo se da će se obuke nastaviti - kazao je poručnik Trodden za portal američkih marinaca.

Britansko pojačanje

Velika Britanija poslala je nedavno dodatnih 95 vojnika u vojnu misiju EUFOR/Althea u BiH, a na zahtjev operativnog zapovjednika Operacije Althea i zamjenika vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za Europu Adriana Bradshawa. Inače, europska vojna misija u BiH ima oko 600 vojnika iz 22 države. Britansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je ovu informaciju, navodeći da će vojnici "pomoći u očuvanju sigurnosti i stabilnosti u BiH u sljedećih šest mjeseci, uključujući i razdoblje izbora".

- Njihovo slanje u BiH je snažan znak potpore koju kontinuirano BiH pruža Velika Britanija i ono dokazuje našu predanost važnoj ulozi koju ima misija Althea. Povećanje u broju vojnika će omogućiti EUFOR-u bolje predvidjeti nestabilnosti i odgovoriti brzo, u okviru svog izvršnog mandata. Velika Britanija u rezervi ima jedan bataljun koji je spreman u kratkom roku angažirati se u BiH i pomoći njezinoj stabilnosti i sigurnost - istaknuto je - ističe se u priopćenju službenog Londona. Tim povodom u četvrtak su se sastali i direktor Direkcije za koordiniranje policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i njegovi zamjenici Uroš Pena i Mile Jurić s načelnikom Stožera EUFOR-a, brigadnim generalom Andrasom Szucsom, i njegovim suradnicima. Govoreći o povećanju broja vojnika EUFOR-a u BiH brigadni general Szucs je, kako se navodi u priopćenju EUFOR-a, objasnio da su ti vojnici ovdje kako bi pomogli da se pojačaju tekuće aktivnosti vojne misije Europske unije.

-To uključuje izviđanje stanja prometnica u vezi s projektima izgradnje mostova, aktivnosti na osposobljavanju i obuci s Oružanim snagama BiH i pružanje potpore timovima za vezu i promatranje (LOT timovima) kroz interakciju s lokalnim vlastima - navodi se u službenom priopćenju EUFOR-a.

Tko može aktivirati vojsku?

Vrhovno zapovjedništvo Oružanih snaga BiH predstavlja Predsjedništvo BiH. Zapovjedništvo u mirnodopskim uvjetima Predsjedništvo ostvaruje preko ministra obrane koji je odgovoran za stvaranje i održavanje obrambenog kapaciteta kako bi se osigurala zaštita suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH. Dalje u lancu zapovijedanja slijedi Zajednički stožer koji je dužan pretočiti politiku ministarstva u detaljne planove, odgovoran je za provođenje direktiva i naredbi ministra obrane. Daljnji lanac zapovjedništva se dijeli na operativno te zapovjedništvo za potporu. Operativno zapovjedništvo ima zapovjedništvo nad svim brigadama i mobilnim jedinicama te primarnu odgovornost realizirati planove koji se odnose na operacije i kolektivnu terensku obuku. Zapovjedništvo za potporu upravlja personalom, logistikom i obukom.

Dnevni list