Sport Klub bit će dostupan svima ili zabranjen kod svih operatera

HT MOSTAR, SPORT KLUB, RAK, programska shema, SPORT KLUB, HT Eronet, HT Eronet
Generalni direktor Regulacijske agencije za komunikacije (RAK) razgovarao je jučer u Mostaru s predstavnicima telekom operatera HT Mostar i drugim nositeljima dozvola za pružanje usluga, pri čemu se otvorila rasprava o nezakonitom pokušaju stvaranja monopola na tržištu BiH s emitiranjem kanala Sport Kluba u BiH koji u BiH trenutačno jedino reemitira Telemach. Savjetnik direktora za nepokretnu mrežu HT Mostar Zdenko Rozić istaknuo je kako su problemi nastali nepoštivanjem zakona i propisa Agencije.
Problem nezakonitosti pružanja audiovizualnih medijskih usluga na tržištu, prvenstveno se ogleda u zlouporabi vladajućeg položaja pri distribuciji sportskih kanala.

Zabrana konkurenciji

Upozoreno je na konkretan primjer kršenja Zakona o konkurenciji i nepoštivanja odluka Konkurencijskog vijeća BiH od vlasnika Sport Klub TV kanala. Bez obzira na to što je Konkurencijsko vijeće konstatiralo kršenje Zakona o konkurenciji te svojim odlukama iz 2013. i 2015. godine kaznilo Sport Klub i povezana društva te naložilo da se svim zainteresiranim operaterima ponude uvjeti koje imaju operatori Telemach i Total TV, još uvijek krajnji korisnici konkurencijskih operatera nemaju mogućnost praćenja atraktivnih sportskih sadržaja.

Platili 250.000 KM kazne

Od RAK-a su iz HT-a Mostar zatražili da naloži prekid distribucije TV kanala Sport Klub do konačnog reguliranja stanja, odnosno provedbe odluke RAK-a BiH koji je naložio da se drugim operaterima omogući emitiranje ovih kanala.
No, unatoč kazni od 250.000 KM, to se nije dogodilo.
„Time bi se omogućilo da svi zainteresirani kabelski i IPTV operateri mogu imati sadržaje po tržišnim, jednakim i nediskriminativnim uvjetima te ih mogu ponuditi svojim krajnjim korisnicima", objasnio je Rozić.
Najavljeno je i pokretanje tužbi za naknadu štete, ali i očekivanje da će Sport Klub biti dostupan i u drugim TV paketima.