Sporazum Čović-Ljubić zahtijeva ‘hrvatsku federalnu jedinicu’

koalicija, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, koalicija, HDZ 1990, HDZ BiH, vlast, BIH
...koji se jasno i nedvosmisleno zalaže za uspostavu hrvatske federalne jedinice.

Središnja razina

Naglašeno je to već u prvom članku, što mu daje ogroman, gotovo povijesni značaj. Do sada su hrvatski politički prvaci potpisivali i donosili razne deklaracije, no niti jedna od njih nije imala takvu preciznost, jasnoću i odrješit zahtjev za federalnom jedinicom. Čak ni generacija iz 2001. godine koja je uspostavila Hrvatski narodni sabor na čelu s Antom Jelavićom nije tako jasno definirala svoj cilj. Na zasjedanju u Novom Travniku prije točno deset godina donijeli su deklaraciju u pravima i položaju hrvatskoga naroda u BiH, koja je kasnije čak izglasana na referendumu, no u njoj se federalna jedinica nije spominjala. Ni Kreševska deklaracija donesena prije tri godine nije tako jasno definirala težnje hrvatskoga naroda u BiH. Ona tek spominje središnju razinu vlasti, ali ne navodi se eksplicitno kakav je to ustroj, piše večernji list.

Generacija pobjednika

Međutim, sporazum koji su potpisali Dragan Čović i Božo Ljubić nipošto ne umanjuje vrijednost Kreševske deklaracije.

Dapače, spomenuti sporazum je iznikao iz nje, što je naglašeno već u prvom članku, samo što u još jasnijem obliku precizira što je to središnja razina vlasti. Zato ovaj sporazum ima snažniju poruku od Kreševske deklaracije.

Zbog toga se očekuje što skorije pristupanje velikoj koaliciji i čelnika pravaša Zvonke Jurišića, kao supotpisnika Kreševske deklaracije, ali i ostalih manjih stranaka s kojima je HDZ BiH imao predizborne sporazume. Generacija hrvatskih političara iz 2010. godine Dragan Čović, Božo Ljubić i Zvonko Jurišić, koju je hrvatski narod s razlogom godinama kritizirao, tako bi mogla postići ono što Hrvatima u BiH nikada nije pošlo za rukom, pa čak ni za vrijeme Herceg Bosne, kada su Hrvati bili puno snažniji i jači.

Posavina i Bosna

Stvoriti hrvatsku federalnu jedinicu u sklopu međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine te federalnim ustrojem doprinijeti funkcionalnoj državi tri ravnopravna i suverena naroda.

Na ruku im ide široki svehrvatski konsenzus za taj projekt, posebice izražen u središnjoj Bosni i Posavini, ali i blagonakloni stavovi prije svega iz Bruxellesa i Washingtona prema politici hrvatskih stranaka koje se zalažu za pretvorbom Bosne i Hercegovine iz pseudofederacije u izvornu federaciju. Osim toga danas se za ideju hrvatske federalne jedinice više ne ide u zatvor kao prije deset godina.