Špijun kojemu nisu dali sobu u Čitluku: Inzko u UN-u opalio po Hrvatima

incko, incko, Valentin Inzko, izbori, Valentin Inzko, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, predsjedništvo bih, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, Valentin Inzko, laž, visoki predstavnik, platformaši, Valentin Inzko, srednja bosna, Valentin Inzko, Vijeće ministara, Valentin Inzko, Vjekoslav Bevanda, Valentin Inzko, hotel, Čitluk, izvješće, Valentin Inzko, Miroslav Lajčak, Valentin Inzko, Hillary Clinton, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Inicijativu za referendum, Referendum RS, raspisivanje referenduma, Milorad Dodik političar iz RS-a, Valentin Inzko, referendum, Referendum RS, Valentin Inzko, HDZ BiH, Valentin Inzko, BIH
...u redovitom šestomjesečnom izvješću visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka pripremljenom za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda

Lokalni mediji u BiH su u utorak, kada Inzko u New Yorku i službeno podnosi ovo izvješće, prenijeli kako visoki predstavnik cijeni da u zemlji 'i dalje postoji dinamika nacionalističke politike i spremnost nekih za osporavanje mirovnog (Daytonskog) sporazuma, posebice suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH'.

Inzko pri tom izrijekom upozorava na političare iz Republike Srpske s posebice na entitetskog predsjednika Milorada Dodika koji BiH redovito naziva 'državnom zajednicom a RS državom jednog konstitutivnog naroda'.

'Visoki dužnosnici RS javno su priznavali namjernu opstrukciju daytonskih institucija, upozoravali da RS nikada neće odustati od toga da se o svemu izjašnjava na referendumu i da će RS odlučivati ima li ili nema BiH', stoji u Inzkovu izvješću.

Nisu nas htjeli primiti u tadašnji hotel Čitluk, današnji hotel Brotnjo. Kazali su mi da se nisam uredno, kao diplomat, najavio preko službi iz protokola. Tada sam pitao mogu li primiti novinara na spavanje jer on nije diplomat i ne treba nikakve najave, ali ni njega nisu htjeli primiti, a hotel je bio prazan - zamislite- Valentin Inzko.

Visoki predstavnik podsjeća i na konkretne postupke iz RS koji ugrožavaju stabilnost BiH poput nastojanja da se ukinu državni sud i tužiteljstvo, da se umanje ovlasti Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) te na nedavni pokušaj da RS mimo države sama plaća dio dospjelih inozemnih dugova što je protuustavno i protuzakonito.

Inzko ističe kako i stanje u Federaciji BiH daje razloga za zabrinutost. Naveo je kako i dalje postoje nakane kod hrvatskih političara da se pokuša uspostaviti treći entitet.

Podsjetio je i na probleme vezane uz najavu provedbe lokalnih izbora odnosno njihovo organiziranje u Mostaru gdje nije riješen problem izbornih jedinica i u Srebrenici gdje je sada sporno tko sve tamo može glasovati.

Aktualnu vlast u Federaciji BiH, točnije Socijaldemokratsku parziju (SDP), Inzko je optužio za pokušaj uspostave političke kontrole nad radom policije.

HINA