Špediteri s Kamenskog: Kamionima ćemo blokirati granicu

Upozorenje Državna granica
Ta odluka Carinske uprave RH izazvala je golemo nezadovoljstvo prijevoznika, špeditera, pa i policajaca, carinika i lokalnih političara s obje strane granice.

- Mi špediteri praktički ostajemo bez posla u iduća dva mjeseca - ljutito prigovaraju Tomislav Batarilo, Zoran Kelava, Tomislav Semren, Milenko Prljević i Drago Kolovrat koje smo zatekli na Kamenskom.
Kaos se seli u Vinjane Donje

- Zamislite koji će to kaos napraviti kada se na Vinjanima Donjim kod Imotskog, gdje se preusmjeravaju kamioni, svaki dan sjati novih 40 do 50 vozila - dodaje Batarilo.

Takva situacija stvara dodatne troškove autoprijevoznicima iz BiH koji moraju do Splita prevaliti 200 kilometara više u oba smjera. Takvih je oko 2000 mjesečno, jer je Kamensko najfrekventniji međudržavni prijelaz na području srednje Dalmacije, posebice jer su preko njega povezana dva velika grada, Split i Sarajevo, ali i veliki dio BiH s Dalmacijom.

Na prijelazu smo zatekli Mirzu Majdanca, koji iz splitske luke svakodnevno prevozi ugljen.

- Sada moram na Vinjane Donje. Gazda se ljuti jer će to povećati troškove i vrijeme prijevoza, zato što je put duži za skoro 200 kilometara - ističe vozač.

- Naravno da ova odluka pogađa i špeditere s hrvatske strane. No, mi imamo ispostavu i u Vinjanima Donjim, pa ćemo se tamo premjestiti. Problem je kako sada organizirati posao. Nadali smo se da će se napraviti još jedna improvizirana traka ili omogućiti da se radi noću nakon što građevinari završe svoj posao - kaže Anita Skračić-Filipović iz "Imo-Špeda".

Pokušao sam o svemu ovome čuti mišljenje carinika i policajaca s obje strane Kamenskog. No, oni su nas uputili na "više instance", a najviše su carinske uprave Hrvatske i BiH.

- Upit nije iz nadležnosti Carinske uprave, nego je nadležno Ministarstvo financija - odgovorili su mi iz Ureda ravnatelja Carinske uprave Hrvatske.

Tko će sada tražiti Linića, kazao sam sam sebi, pa sam odgovor pokušao naći u Upravi za oporezivanje BiH. Ravnatelj Uprave Miro Džakula kazao je da s njim nitko iz Hrvatske nije razgovarao, a sličan odgovor dobio sam i od Bože Zovka, šefa kabineta. Načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin kazao mi je da je identična situacija bila i prije 10 godina kad se radilo na proširenju i izgradnji objekata na Kamenskom sa strane BiH. Tada se Hrvatska nije složila, pa smo našli rješenje da se kamionski promet ne zaustavlja.

Sada imamo apsurdnu situaciju da je Kamensko službeno zatvoreno s hrvatske strane, ali je službeno otvoreno s bosanskohercegovačke strane.

- Hrvatski birokrati ovom su odlukom ponizili nas u BiH. Kao, Hrvatska je Europa, pa što bi konzultirali marvu s onu stranu granice. A ne znaju da time prave goleme štete samima sebi. Što će biti ako mi iz BiH kamionima zatvorimo promet u jeku turističke sezone? A baš se o tome dogovaramo s prijevoznicima i špediterima - kaže špediter Batarilo.

‘Uzimate kruh od 200 obitelji'

Zbog obustave kamionskog prometa na Kamenskom prosvjeduju čelnici Tomislavgrada i Hercegbosanske županije.

"Neugodno smo iznenađeni odlukom koja će nanijeti nemjerljivu štetu gospodarstvu općine Tomislavgrad, a njome je izravno pogođeno oko 200 obitelji s našeg područja koje kruh zarađuju na Kamenskom", navode lokalni čelnici u svojem pismu carinskim vlastima Hrvatske i BiH.

Slobodna Dalmacija