Sotonizacija Hrvata pričom o malverzacijama banaka

kasumović, banke, poslovniportal.ba, Poslovni portal
Dnevni avaz danas donosi priču kako Bosna i Hercegovina godišnje gubi desetine milijuna KM zato što strane banke, koje gospodare financijskim tržištem, ne plaćaju PDV na platni promet, brojne financijske transakcije i druge usluge koje vrše u našoj zemlji i tako ni manje ni više nego "osiguravaju ekstrapofitere".. Priču obrazlaže zamjenik ministra financija BiH Fuad Kasumović.

"Mutna hrvatska posla"

"Kako su Zakon o PDV-u izradili stranci, oni su očito radili u interesu stranih banaka, koje su oslobođene plaćanja PDV-a na sve financijske usluge, iako se radi o novoj vrijednosti. To je skandalozno. Stranci su u BiH privatizirali čak 82 banke. Pogledajte ko drži Hypo, UniCredit, Raiffeisen i druge banke" priča Kasumović.

Zamjenik ministra financija ističe kako nikada nije pokrenuto pitanje izmjena ovakvih zakonskih odredbi. O tome, objašnjava, nije vodio računa ni Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), koji je mogao spriječiti daljnje štete po zemlju. Kasumović sve dovodi u vezu s činjenicom kako Hrvati u BiH i FBiH, koji kontroliraju većinu banaka, ujedno u domaćim vlastima upravljaju financijskim sektorom. On dodaje kako Bošnjaka, praktično, nema u tijelima gdje bi moglo biti otvoreno to pitanje.

Sam Kasumović zamjenik je ministra financija u Federaciji BiH piše Poslovni portal

Jasni zakonski propisi


Direktor UNO Kemal Čaušević jasno kaže kako komercijalne banke u BiH ne plaćaju PDV na platni promet i finansijske transakcije jer tako kaže zakon. Članom 25. Zakona o PDV-u, koji je potpuno usklađen s praksom EU, odnosno Zakonom EU o PDV-u financijske usluge oslobađa poreza.

Kasumović kae i kako Banke nisu oslobođene PDV-a. Ako banka izdaje sef, odnosno obavlja poslove održavanja ili čuvanja, onda je to oporezivo PDV-om, ali platni promet i ostale financijske transakcije nisu oporezive.

B.Š. (poslovniportal.ba)