Snijeg u kolovozu pao nakon 40 godina, ljeto se već vratilo, grijat će nas opet 35 stupnjeva

plaža Banje

... se u noći 27. kolovoza. Naime, na Vlašiću je pao snijeg, a iako se povremeno spominjalo kako je na nekoj planini ljeti zasniježilo, ovo je ipak u rangu 1978. godine, kada je na bh. planinama snijeg pao 31. kolovoza.

Premda je ove godine, nakon kišovitih i nestabilnih lipnja i srpnja, kolovoz konačno počeo nalikovati na ljetni mjesec i bilo je nekoliko toplinskih udara, takvo vrijeme nije se dugo zadržalo. Još je početkom klimatološkoga ljeta prof. Zoran Zadro za Večernji list izjavio kako će ljeto biti jedno od najnestabilnijih, a u kolovozu je i potvrdio svoju analizu s početka ljeta najavivši nekoliko vrućih i sparnih dana koji ipak neće ovom ljetu oteti titulu jednog od najnestabilnijih i najhladnijih u posljednjih deset i više godina.

U Bosni i Hercegovini temperature su jučer pale za 15 stupnjeva, a neovisni meteorolozi su na svojim stranicama pisali kako je riječ o jednom od najhladnijih dana u kolovozu u ovom stoljeću. Nije hladno bilo samo u BiH nego i cijelom okruženju, a u austrijskom dijelu Alpa palo je 40 cm snijega.

Bilo ga je i u Sloveniji na Kredarici, gdje je stvoren snježni pokrivač. U talijanskoj Alta Badiji palo je 30 cm snijega. Što se tiče idućih dana, na stranicama Federalnog hidrometeorološkog zavoda stoji kako se danas u istočnim, jugoistočnim i djelomično središnjim područjima Bosne veći dio dana očekuje pretežno oblačno vrijeme.

U ostatku zemlje bit će pretežno vedro. Jutarnje temperature kretat će se od 8 do 14, na jugu 16 do 22, a dnevne od 22 do 28, na jugu od 28 do 33 °C. Sutra će biti pretežno sunčano vrijeme.

U jutarnjim satima i dijelu prijepodneva u središnjim i istočnim područjima Bosne bit će magle i niske naoblake. Jutarnje temperature kretat će se od 10 do 16, na jugu 17 do 23, a dnevne 24 do 30, na jugu 30 do 34 °C.

U četvrtak će biti sunčano. Jutarnje temperature bit će od 12 do 18, na jugu 20 do 24, a dnevne 29 do 35 °C, javlja FHMZ. Lijepo vrijeme trebalo bi se zadržati do petka, a onda bi se mogla stvoriti nova ciklona koja će doći na naše prostore.

- Ne treba očekivati značajno povlačenje hladnog zraka kao ovih dana, ali bi svakako krajem ovoga i početkom idućeg mjeseca moglo opet biti dosta kiše i pljuskova uz temperature od 15 do 23 stupnja - stoji na stranici "Vremenska prognoza za BiH i regiju". Jasno je, s pravim ljetom, ako ga je uopće bilo ove godine, možemo se pozdraviti.