Snijeg pomogao sarajevskim marifetlucima

struja, struja, poskupljenje, Zlatko Lagumdžija, struja, ep bih, ep bih, rundap, Sarajevo, svjetlost, FERK, struja
Uprava Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne donijela je u ponedjeljak odluku o reduciranju potrošnje električne energije za kvalificirane kupce, i to za minimalno 30 posto od energije koje to poduzeće isporučuje kvalificiranim kupcima.

EP HZHB prisiljena je vršiti reduciranje potrošnje kako bi se to poduzeće zaštitilo od eventualnih djelomičnih ili totalnih raspada elektroenergetskog sustava te zbog nemogućnosti nabave električne energije.


EP BiH i Rudnap zlorabili elementarnu nepogodu

EP HZHB je nedostajuće količine električne energije od 1.387 GWh za 2012. godinu ugovorila s konzorcijem Rudnap Banja Luka i Rudnap GroupBeograd po prosječnoj cijeni od 57,81 EU/MWh. Zbog loših hidroloških prilika krajem prosinca dodatno je ugovoreno s Elektroprivredom BiH od 1. siječnja do 31. svibnja 145 GWh po prosječnoj cijeni od 56 EU/MWh.

Odmah po proglašenju stanja elementarne nepogode, spomenute su tvrtke iskoristile (zlorabile) uredbu Vlade FBiH i obavijestile EP HZ HB kako od 6. do 10. veljače obustavljaju isporuku električne energije zbog vremenskih nepogoda i ugrozlie stabilnost elektroenergetskog sustava BiH. Kako bi održali stabilnost elektroenergetskog sektora EP HZ HB bila je prinuđena nabaviti energiju po cijenama koje su prosječno i preko 120 EU/MWh.


Nastavak plana uništenja hercegovačkog gospodarstva

Snježni udar početkom veljače samo je pomogao višegodišnjim nastojanjima Sarajeva na izravnom ugrožavanju elektroenergetskog sustava u Hercegovini i neizravnom ugrožavanju vitalnih industrijskih grana poput aluminjske industrije, piše Poslovniportal.ba. Kako su zle namjere mnogo više od sumnje, zorno je pokazao potez sarajevske elektroprivrede kada su viškove struje, unatoč obveze zatvaranja elektroenergetske bilance FBiH, prodali beogradskom Rudnapu i prisilili mostarsku elektroprivredu da nedostatak energije kupuje od preprodavača po iznimno višim cijenama.Istovremeno, koristeći sarajevske medije, uporno se plasiraju vijesti o "budućem" poskupljenju električne energije malim potrošačima u Hercegovini iako to EP HZHB nije zatražila.

Poslovbni portal ba zaključuje kako sustavnim malverzacijama Sarajevo pokušava "jednim udarcem poklopiti dvije muhe". "Udarac" je preprodajom i mešetarenjem neizdrživo visoko formirana cijena struje, a "muhe" su mostarska elektroprivreda i njen najveći potrošač - Aluminij. U zlom planu i mešetarskim ugovorima državne tvrtke iz Sarajeva nije bilo mjesta za dobrobit zemlje. Za njih Hercegovina, EP HZHB i Aluminij nisu dio iste zemlje ili bar nisu dio zemlje kakvu oni žele.