Smjernice za utvrđivanje najboljeg interesa djeteta predstavljene u Ljubuškom

Katica Artuković, nevenko barbarić, vodič, Grad Ljubuški, Udruženje Naša djeca

Jedinstveni vodič za profesionalce "Smjernice za procjenu i utvrđivanje najboljeg interesa djeteta" predstavljen je u četvrtak u Ljubuškom.

U njegovu realizaciju utrošeno je više od godinu dana, a projektne aktivnosti koordinirali su Grad Ljubuški i udruga "Naša djeca" Sarajevo.

Cilj kreiranja Smjernica je pomoć svim organima, tijelima i drugim donositeljima odluka u čijoj nadležnosti je direktno ili indirektno osiguranje ostvarivanja i zaštite prava djeteta, istaknuto je na promociji.

Govoreći o ovom dokumentu, jedna od autorica Katica Artuković iz Županijskog suda u Širokom Brijegu istaknula je kako je multidisciplinarnost najveća vrijednost ove publikacije te da je ovo prvi ovakav priručnik u BiH.

"Riječ je o jednom multidisciplinarnom pristupu na kojem su radili stručnjaci iz javnih politika, zdravstva, pravosuđa... Oni su u kompilaciji dali svoja razmišljanja utemeljena na iskustvu rada s djecom, što je to što trebamo uzimati u obzir u bio kojoj vrsti postupka kad su djeca u pitanju" - kazala je Artuković, napomenuvši kako će se iduće godine u Ljubuškom raditi i edukacije na tu temu.

Koordinatorica mreže "Snažniji glas za djecu" Berina Ceribašić naglasila je kako se u ovaj proces krenulo na inicijativu Vijeća za djecu BiH 2016. godine.

"Bilo je potrebno uraditi sve smjernice kako bi se došlo do principa najboljeg interesa djeteta. U svakom slučaju pristup mora biti individualan. Već 2016. godine uradili smo analizu zakonodavstva da vidimo što je dostupno na temu najboljeg interesa djeteta te koliki je interes i potreba da se razgovara o ovoj temi. Ovakve smjernice ne postoje nigdje u svijetu i mogu reći da smo ponosni na ovaj dokument koji je nakon toliko rada ugledao svjetlo dana"- kazala je Ceribašić.

Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić istaknuo je kako se živi u vremenima različitih kriza i poremećenih sustava vrijednosti, u kojima, kako je dodao, najviše stradavaju djeca.

"Na poticaj UNICEF-a formirali smo povjerenstvo od predstavnika gradske uprave, udruga za djecu s poteškoćama u razvoju i policije, s ciljem pomoći ugroženim skupinama. Povjerenstvo je izradilo nekoliko dokumenata i sudjelovalo u izgradnji centra za mlade i djecu s poteškoćama u razvoju" - kazao je Barbarić, zahvalivši UNICEF-u i autorima publikacije koji su na ovaj način olakšali rad institucijama.