Službenici UNO-a idu u štrajk ako im se opet smanji osnovica plaće

uio

Kako je za Večernji list BiH rekao član Upravnog odbora ove sindikalne organizacije Ratko Kovačević, cilj je da sindikat ima više od 50 posto službenika UNO-a BiH kako bi bio reprezentativan i pregovarao s Vijećem ministara o položaju službenika koje predstavlja.

Broj članova raste

- Očekujemo kako ćemo uskoro imati više od 50 posto službenika UNO-a, a onda bismo trebali razgovarati o problemima s kojima se službenici UNO-a suočavaju. U prvom redu tu se misli na osnovicu plaća jer najave govore kako bi nam osnovica ponovno mogla biti smanjena zbog potreba državnog proračuna - izjavio je Kovačević za Večernji list.

Navodno bi plaće službenika UNO-a BiH ponovno mogle biti smanjene kako bi se osigurala sredstva za povećanje plaća pripadnika Oružanih snaga BiH. - Naš sindikat nije protiv povećanja plaća vojnicima, ali ne može pristati da se to radi preko leđa službenika UNO-a BiH.

Institucija u kojoj radimo osigurava oko 80% sredstava za proračune na svim razinama vlasti i nije korektno da nam se smanjuju plaće. Ako osiguravamo stotine dodatnih milijuna za proračune ovih institucija, onda trebamo razgovarati o rastu plaća, a ne smanjivanju - zaključio je Kovačević.

Inače, plaće službenika UNO-a dva puta su smanjivane. U razdoblju od 2008. do 2012. godine osnovica za obračun plaće smanjena je s 535 na 495 KM, a nakon toga na 475 KM i ista se koristi za obračun od 2012. do danas. Topli obrok s 12,70 KM smanjen je na šest te dnevnice za službeni put u Bosni i Hercegovini s 50 na 25 KM, dok su u istom razdoblju nekoliko puta povećane plaće na entitetskim i županijskim razinama.

Regres je službenicima UNO-a smanjen s 586 na 300 maraka, a naši sugovornici ističu kako osiguranje u slučaju nesreće ne postoji.

Pregovori s poslodavcem

- Zbog svega navedenog želimo što prije okupiti više od 50 posto službenika UNO-a u svoj sindikat kako bismo postali reprezentativan sindikat i o ovim pitanjima razgovarali s Vijećem ministara BiH. Mislimo kako službenici UNO-a BiH trebaju imati poseban status, nešto slično što je učinila Makedonija.

Vlada te zemlje prepoznala je značaj Porezne uprave Makedonije i službenike te institucije izdvojila od ostalih državnih službenika, tako što isti imaju dodatak na plaću u iznosu od 30 posto, a što je podržao i MMF. Umjesto da se na službenika UNO-a gleda na ovakav način, nama se želi smanjiti plaća još jednom.

Ako se to dogodi, mi ćemo sigurno pokrenuti proceduru štrajka, a što bi moglo dovesti do blokade u funkcioniranju cijelog državnog aparata na svim razinama - poručili su iz sindikata. Inače, UNO BiH je u samo tri mjeseca ove godine povećao prihode za 158 milijuna maraka u odnosu na prošlu godinu. Ni to nije dovoljno da se pokriju tekući minusi proračuna na svim razinama.